Kefir hafif ekşimsi bir tada sahip yoğurda benzeyen fermente süt ürünüdür. Sütün kaynatılmasından sonra bazı bakteri ve mayaların eklenmesiyle elde edilir. İçerisine eklenen bu bakteri ve mayalar süt şekeri olan laktozu laktik asit ve karbondioksite çevirir. Kefirin karakteristik ekşimsi tadı ve köpüklü kıvamı da fermentasyon sonucu oluşan bu ürünlerden gelmektedir.
Süte bakteri ve mayaların eklenmesi fikri kulağa hoş gelmeyebilir ama kefiri sağlık açısından önemli yapan da büyük ölçüde içerisinde yer alan bu mikroorganizmalardır. Normal şartlarda her insanın sindirim sisteminde hem yararlı hem de zararlı bakteriler bir arada ve belli bir denge halinde bulunur ancak stres, hastalık, antibiyotik kullanımı gibi durumlar bu dengenin bozulmasına neden olur. Bu da bizi birçok hastalığa yatkın hale getirir. Kefirde bulunan bu mikroorganizmalar probiyotik özellik göstererek bu dengenin sağlanmasında yardımcı olur.
Buna rağmen siz yine de kefir içmek için neden mi arıyorsunuz işte onlardan bazıları…
1. Yüksek besin değerine sahip
Kefir iyi düzeyde protein içeriğinin yanı sıra kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum ve B grubu vitaminler açısından da iyi bir kaynaktır.
2. Bağışıklığı destekler
Kefirin içerisindeki probiyotik mikroorganizmalar sayesinde vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve hastalıklara karşı direnç göstermesinde yardımcı olduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Aynı zamanda içerisindeki antimikrobiyal bileşenler sayesinde zararlı bakterilerin üremesini de engeller.
3. Kolesterol düşürücü etkiye sahip
Kandaki kolesterolün yüksek olması damar tıkanıklığı, kalp krizi, felç açısından önemli bir risk faktörüdür. Kefir kolesterolü bağlayarak önemli düzeyde kolesterol düşürücü etki gösterir. Böylelikle yüksek kolesterolün neden olduğu kalp-damar hastalıklarına karşı da koruyucudur.
4. Antioksidan özellik gösterir
Kefir antioksidan aktivite gösteren birçok bileşen içerir ve tüm bu bileşenler hücreleri oksidatif hasara karşı korur. Böylece hücrelerin yaşlanma süreci yavaşlar ve birçok kronik hastalığın ortaya çıkma riski azalır.
5. Kansere karşı koruyucu özellik gösterir
Yapılan birçok çalışmada kefirin içerisinde yer alan biyoaktif bileşenlerin kanserli hücre oluşumunu engellediği ya da başlamış olan tümör gelişimini baskıladığını göstermektedir.
6. Tokluk sağlar
Kefirin yüksek protein içeriğine sahip olması tokluk hissinin oluşmasına da yardımcı olur.
7. Bağırsak florasını düzenler
Kefirin içerisinde yer alan probiyotikler bağırsaktaki mikroorganizma ortamının düzenlenmesine yardımcı olur. Böylece hem sindirimi kolaylaştırır hem de zararlı maddelerin bağırsaklardan emilerek vücudumuza girmesini engeller.
8. Laktoz intoleransı olan bireyler tarafından da tüketilebilir
Laktoz intoleransı olan bireylerde süt ve süt ürünleri tüketimi şişkinlik, gaz, ishal gibi istenmeyen durumlara neden olabilmektedir. Ancak kefirdeki laktoz fermentasyon sırasında laktik aside dönüştürüldüğü için herhangi bir sindirim sorunu yaratmadan rahatlıkla tüketilebilir.
SAĞLIK AFİYET