Balgam, solunum yollarını oluşturan organların salgıladığı doğal bir mukozadır. Boğazda bir miktar olması gayet normaldir. Fakat eğer balgam yoğunlaşmışsa ve sürekli dışarıya atma ihtiyacı duyuluyorsa, rengi koyulaşmış ve yoğunlaşmışsa, bu solunum yolu hastalığının bir belirtisidir.
Balgam, toz, bakteri ve benzeri hastalık yaratabilecek maddeleri, akciğerlerden uzak tutmaya yarayan çok önemli bir unsurdur. Kısaca söylemek gerekirse, balgam akciğerlerimizi koruyan bir salgıdır.
Balgamı çıkarmak zor olup, aynı zamanda, rahatsızlık veren bir durumdur.
Balgamı çıkarmak için ne yapılmalı? Balgam söktürücü bitkisel karışımlar hakkında sizi bilgi sahibi etmek istedik.
Balgam Çıkarmak İçin Bitkisel Karışımlar:
1) Bir bardak soğuk suya, doğranmış iki çorba kaşığı hatmi kökü atın ve karıştırın. Sonra süzün ve için. Bu şekilde günde iki kez için.
Ayrıca; bir çorba kaşığı hatmi kökü, bir çorba kaşığı keten tohumu ve bir çorba kaşığı kurutulmuş adaçayını karıştırın. Ardından 100 gr kahverengi şeker ekleyin. Bu karışımın üzerine, 2 buçuk bardak su dökün. Şeker eriyene kadar ocakta karıştırın. Yıkanmış ve dilimlenmiş limon ekleyin. 15 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra ateşten alın ve süzün. Bu karışımdan, günde 4 çorba kaşığı tüketin.
2) Soyulmuş limonu blendırda ezin. Sonra, elde ettiğiniz doğal limon suyunu, bir doğranmış soğanı, bir baş doğranmış sarımsağı ve bir adet doğranmış siyah turpu iyice karıştırın ve cam kavanoza boşaltın. Cam kavanozu buzdolabında saklayın ve bu karışımdan günde üç kere bir çorba kaşığı tüketin.
3) Kaynar suya, 2 yemek kaşığı ıhlamur yaprakları ekleyin ve 20 dakika bekletin. Sonra, karışımı süzün ve üzerine bal ile limon ekleyerek bu karışımı için.
4) Bir tencerede, 250 gr kahverengi şekeri eritin. Üzerine su, üç çay kaşığı adaçayı ve üç defneyaprağı ekleyin. Bu karışımı, 3 dakika ocakta tutun ve alın. Sonra karışımı süzün ve soğumaya bırakın. Soğuduğunda cam kavanoza alarak serin ve karanlık yerde muhafaza edin. Bu karışımı, günde 3 kere için.
5) Bir tavada, üç yemek kaşığı keten tohumu ile suyu karıştırın. 10 dakika pişirin. Daha sonra kurutulmuş kekikten bir çorba kaşığı ekleyin. 20 dakika bekletin. Günde birkaç kez içebilirsiniz.