Günümüzde, elektromanyetik cihazların hayatımıza girmesiyle, yeni bir kirlilik türü doğdu. Peki manyetik kirlilik sağlığımızı nasıl etkiliyor? Manyetik kirlilikten korunmak için neler yapılmalı?
Hareketli elektrik yükleri manyetik alan oluşturur. Bu nedenle, bio-elektriksel olan her alanda yani canlılarda mutlaka manyetik alan vardır. İnsanı oluşturan maddelerin birbiriyle haberleşmek için kullandıkları manyetik alanın sinyalleri birbiriyle uyum içindedir. Bu sinyaller dünya manyetik alanı ile de uyum içindedir. Manyetik uyum çeşitli nedenlerden dolayı bozulabilmektedir.
Günümüzde, elektromanyetik cihazların hayatımıza girmesiyle, yeni bir kirlilik türü doğmuştur. Yüksek gerilim hatları, bilgisayarlar, telefonlar vd. elektro-smog kaynaklarıdır. Tüm bunların yanı sıra, dış etkenler de vardır; dünyanın manyetik kutbu sürekli yer değiştirmektedir. Canlıların manyetik alanının dünya ile uyumunun zorlaşması, bu süreç hızlanınca kaçınılmaz sonuç olarak sağlığı etkilemeye başlamıştır.
Manyetik kirlilik gözle görülmez ama son yıllarda yüksek bir ivmeyle artmaktadır. sağlık üzerine olumsuz etkileri de katlanarak artmıştır. Bio-manyetik alan çalışmaları, uzay çalışmaları sonrasına denk düşer. Uzaya gönderilen astronotlarda görülen ve haftalarca sürebilen yorgunluk, adale ağrısı, baş ağrısı ve dönmesinin nedeni ilk yıllarda anlaşılamamıştı. Daha sonraki yıllarda, sürdürülen kapsamlı araştırmalar sonucu, bu belirtilerin dünyanın manyetik alanından uzaklaşmaya bağlı olduğu anlaşıldı.
Manyetik Kirlilik İçin Evde Yapılabilecekler:
1. Mümkün olduğu kadarıyla elektronik cihazları (telefon, bilgisayar, televizyon…) az kullanalım. Gerekmediği zamanlarda kapalı tutalım.
2. Kullanmadığımız zamanlarda bizden mümkün olduğu kadarıyla uzakta bulunduralım.
3. Geceleri yatak odasında telefon bırakmayalım.
4. Çok gerekmedikçe telsiz telefon yerine kablolu telefonları tercih edelim.
5. Televizyonu mutlaka fişinden kapatalım. Uzaktan kumanda ile kapatırsak manyetik kirlilik devam edecektir.
6. Cep telefonlarını mutlaka kulaklık ile kullanalım.
7. Her bulduğumuz fırsatta çıplak ayakla toprağa temas edelim. Kaynak: Milliyet