Gıda boyaları, DNA’nızı bozabilir
Yapılan araştırmada, renklendirici olarak kullanılan katkı maddelerinin fazla doz alımında DNA hasarına neden olduğu saptandı
Sakarya Üniversitesi’nde (SAÜ) yapılan bir çalışma, renklendirici olarak kullanılan katkı maddelerinin zararlarını ortaya koydu. Bezelye üzerinde yapılan araştırmada; unlu mamüller, içecekler, tatlılar, evcil hayvan yiyecekleri, ilaç ve kozmetik ürünlerde renklendirici olarak kullanılan ‘tartrazin’ ve ‘sunset yellow’ isimli katkı maddelerinin fazla doz alımında DNA hasarına neden olduğu saptandı.
SAÜ Bilimsel Araştırma ve Projeler Birimi tarafından desteklenen proje kapsamında, muhtelif gıda boyalarının model organizma olarak seçilen bezelye üzerindeki genotoksik etkileri araştırıldı. Kaynak Habertürk