Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, göz sağlığı için en faydalı besinleri sıraladı.
Doğru beslenmenin gözler sağlığı için önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, önemli bilgiler verdi. Özellikle göz sağlığımız için büyük önem taşıyan A, E, C ve B2 vitaminlerini ve Omega 3 ve 6 yağ asitlerini içeren besinleri soframızdan eksik etmememiz gerektiğini söyleyen Doğan, göze en iyi bakan gıdaları sıraladı.
Omega-6 yağ asitlerinden zengin pişirme yağları yerine daha az omega-6 içeren zeytinyağını tercih edin (Balıkta bol bulunan omega-3 yağ asitlerinin aksine, omega-6 yağ asitleri sağlıklı değil).
Bolca balık, meyve ve sebze tüketin.
Doymuş yağlar ve margarinden kaçının.
Kızartılmış besinlerden kaçının.
Yaz sıcaklarını yaşadığımız şu günlerde göz sağlığımız için vücudumuzun düzenli olarak alması gereken vitaminler var. Göz sağlığımız için büyük önem taşıyan vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminleri, Omega 3 ve 6 yağ asitleri ile çinko, magnezyum gibi minareler geliyor. Uzmanlar, ağızdan hap olarak alınan vitaminlerin vücutta birikerek bazı hastalıklara yol açtığının altını çiziyor. Bunlardan en önemlisi, beyin etrafındaki sıvının artışı ve göz sinirine bu sıvının yaptığı basınç ile görme kaybının meydana gelmesidir.
Göz sağlığı için yenilmesi gereken besinleri ve göz sağlığına iyi gelen besinleri anlatan Avrupagöz Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, “A vitamininin bolca bulunduğu besinlerin başında süt ürünleri ve tüm kırmızı, yeşil, turuncu meyve ve sebzeler gelmektedir. A vitamininin yeterli miktarda tüketilmesinin başta gece körlüğü, olmak üzere makula dejenerasyonu ve katarakt oluşumunu geciktirdiğini bilinmektedir” dedi.
GÖZ SAĞLIĞI İÇİN BU BESİNLERİ TÜKETİN
ISPANAK : Göz sağlığı için mucizevî etkileri olan ıspanak, içerdiği lutein ve zeaxanthin adlı doğal antibiyotikler ile görme bozukluklarına karşı etkili olmaktadır. Aynı zamanda yaşla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarına karşı da gözlerimizi korurken doğal güneş gözlüğü olarak güneşten gelen zararlı mavi dalgaları da filtrelemektedir.
PATATES: Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonrasında A vitamini açısından zengin bir besin olan patatesin ise katarakt riskini düşürebileceği gözlemlenmiştir. Buğday ise özünde bulunan E vitamini ile yaşa bağlı göz bozulmalarını önleyip tıpkı patates gibi katarakt riskini azaltmaktadır.
SOMON: Retina ve gözün dış bölümünde bulunan önemli bir yağ asidi olan dokosaheksaenoik asit, göz sağlığını korumak için düzenli olarak alınması gereken vitaminlerdendir. Dokosaheksaenoik asit daha çok somon, uskumru, sardalye gibi soğuk su balıklarında bulunmaktadır.
KIRMIZI VE YEŞİL BİBER: Kırmızı ve yeşil biber ile turunçgiller de C vitamini açısından zengin olan besinlerdendir. Diyabet hastalarının gözlerini korumak için düzenli olarak C vitamini almaları gerekmektedir. Çünkü C vitamini şeker hastalığının sinirler ve damarlar üzerindeki olumsuz etkilerini ve bırakacağı hasarı önlemektedir.
AYÇİÇEĞİ ÇEKİRDEĞİ, BADEM VE FINDIK: Vitamini açısından zengin olan ayçiçeği çekirdeği, badem, fındık günün her saatinde rahatlıkla tüketebileceğimiz besinler arasında yer almaktadır. Makula dejenerasyonunun önlenmesinde E vitamini oldukça etkilidir.
Tüm bu besinler insan vücudunun en güzel organlarından biri olan gözlerimiz için birer sağlık deposu olarak sofralarımızdan eksik edilmemesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, göz ile ilgili herhangi bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda ise hastaların, teşhis ve tedavi sürecini en kısa sürede başlatması gerektiğini de sözlerine ekledi.
SÖZCÜ