Hükümet inşaat sektöründe doping etkisi yaratacak yeni bir hamle yaptı. Metrekare bazında ev satışını müjdeleyen Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Düzenlemeyi Resmi Gazete’ye gönderdik” dedi. Sektör temsilcileri ise “Uygulama sektörü uçurur” görüşünde birleşti
Metrekare bazında ev satışı başlıyor. Gayrimenkul sertifikasıyla markalı konut projelerinden 1 metrekare bile satın almak mümkün olacak. Hükümet konutun belirli metrekaresinin satın alınmasının önünü açtı. Konut alımlarında yeni bir dönemin başlayacağını ifade eden Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, faiz içermeyen finans unsurlarını geliştireceklerini belirterek, “Gayrimenkul sertifikası ihraç edilecek. Yatırımcı, yatırım karşılığında metrekare bazında sertifika ihraç edebilecek. Herkes bir konut alamayabilir ama bu sayede her bir metrekare için bir sertifika üretilmiş olacak” diye konuştu.
Düzenlemenin Resmi Gazete’ye gönderildiğini belirten Başbakan Yardımcısı Canikli, Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) tarafından yeni bir tebliğin yayımlanmak üzere olduğunu belirtti. Canikli şöyle devam etti: “Türkiye’de gayrimenkul projeleri başlangıcından itibaren değerleniyor ama herkes bir konut alamayabilir. Onun yerine bir metrekareye isabet eden bir sertifika üretiyoruz, hisse senedi gibi onu arz ediyoruz. 60-70 yıllık kötü yapılaşmayı dönüştürüyoruz. Milyar dolarlık projeler var. Asıl hedefimiz büyük yatırımcılar. Adım attık, başladık, bizde ‘cek-cak’ yok. Biz, kararı aldıktan, uygulamaya başladıktan sonra konuşuyoruz.”
GÖRÜŞLERİMİZİ BİLDİRDİK
Başbakan Yardımcısı Canikli’nin açıklaması, konut geliştiricilerinde heyecan yarattı. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER)
Başkanı Ömer Faruk Çelik, devletin ilk defa bir düzenleme yaparken STK’ları ciddiye aldığını belirterek, “Bakanlıklar, Hazine, SPK ve Borsa İstanbul gayrimenkul sertifikası tebliğini oluştururken bizden görüş istedi. Biz de yazılı ve sözlü görüşlerimizi bildirdik. Ortaya güzel bir taslak çıktı diye düşünüyorum” dedi. Düzenlemeyi tüketici ve üretici açısından değerlendiren Çelik, şöyle devam etti: “Konut alıcısı açısından son derece iyi bir uygulama. Özelikle 100- 200 metrekare konut alamayanlar için son derece önemli. X bir projenin prim potansiyeline inanan tüketici o projeden 3-5 metrekarelik sertifika alabilecek. Üretici için ise projesini lansmana çıkarmadan önce satış yapmasına gerek kalmayacak, sertifika satacak ve inşaata başlayacak. Yani üretici banka kredisiyle falan uğraşmayacak. İyi bir çalışma olacak.”
KENTSEL DÖNÜŞÜME YARAYACAK
Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu düzenlemenin orta gelir grubu için iyi bir yatırım olacağını söyledi. Kuzu, “Nitelikli projeler A ve A Plus bir kitleye hitap ettiği için gayrimenkul sertifikası ile orta gelir grubuna sahip kişiler de yatırım yapma imkanı bulacaklar. Gayrimenkul sertifikasının hayata geçirilmesiyle birlikte kentsel dönüşüm projelerinde hak sahiplerine kendi isteklerine bağlı olarak gayrimenkul sertifikalarının da verilmesinin önü açılacaktır” diye konuştu.
HER SEKTÖRÜ UÇURUR
Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, gayrimenkul alım satımını canlandıracak teşvik edecek bu tür enstrümanların sektör açısından çok önemli olduğunu aktardı. Yılmaz, bu tür uygulamaların diğer yatırım araçlarına kıyasla daima başı çeken gayrimenkulü daha gözde bir yatırım aracı haline getireceğini belirterek, “İnşaat sektörü sanayi ve hizmet alanlarında faaliyet gösteren 240 alt sektörle işbirliği içinde. Dolayısıyla bu tür çalışmaların sadece gayrimenkul için değil, diğer sektörler içinde olumlu etkisi olacaktır” ifadelerini kullandı.
KONUT STOKU ERİYECEK
Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, gayrimenkul sertifikası ihracının yapılmasının küçük yatırımcılar açısından güvenilir bir yatırıma ortak olma imkânı sağlayacağının altını çizdi. Aşçıoğlu, “Şirketler mevcut atıl stoklarından kurtulacak, buradan elden edilecek kaynaklarla banka kredilerini kapatarak elde tutma maliyeti ve finansman yükünden kurtulacakları gibi, yeni yatırımlara girme imkânına da kavuşacaklar. Bu açıdan çok yararlı olacak olan bu yeni bir yatırım enstrümanı uygulamaya alınmış olacak” diye konuştu.
KONUT TABANI MİLYONLARA AÇILACAK
Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, daha önce düzenlenen gayrimenkul sertifikası tebliğinin tıkanan yönleri olduğunu belirterek, “En büyük eksikliği inşaat halindeki projelerde uygulama yapılmamasıydı. Yeni düzenlemeyle birlikte artık bu eksiklik giderildi” diye konuştu. Elmas, “Konut alıcısı açısından son derece güzel bir açılım oldu. Cebinde 10 bin lirası olan tüketici konuta yatırım yapabilecek. Bu uygulama sektörün finansmanını da genişletecek. Gayrimenkulün tabanı milyonlarca insana açılacak” şeklinde konuştu.
EKONOMİYE FAYDA SAĞLAR
Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, yeni düzenlemenin gayrimenkul sektörü açısından önemli bir gelişme olduğunu belirtti. Çetinsaya, “Gayrimenkul sertifikası sektöre ve ekonomiye birçok fayda sağlayacak, ayrıca tüketiciye uygun fiyat olarak geri dönecek bu tür modellerin ülkemizde de başlaması bir yatırımcılar açısından moral kaynağı” diye konuştu. Kaynak: Sabah