Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu sonrasında açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, “Bahoz Erdal’ın öldürüldüğüne dair bilgiler var. Ancak bu bilgiler teyit edilmiş değil. Detaylarını paylaşma noktasında değilim. İstihbarat ve haber kaynakları üzerinden teyite muhtaç bilgiler vardır.”
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu sonrasında açıklamalarda bulundu.
Numan Kurtulmuş’un açıklamalarından satır başları;
BAHOZ ERDAL’IN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ İDDİASI: Bahoz Erdal’ın öldürüldüğüne dair bilgiler var. Ancak bu bilgiler teyit edilmiş değil. Detaylarını paylaşma noktasında değilim. İstihbarat ve haber kaynakları üzerinden teyite muhtaç bilgiler vardır.
SURİYELİLERE VATANDAŞLIK VERİLMESİ: Suriyeli mültecilerin güvenli liman olarak Türkiye’yi görmeleri, ihtiyaçlarının giderilmesi gibi çalışmalar biliniyor. Vatandaşlık verilmesi konusunda çalışmalar tamamlanmadı. Bu çalışma netleşmiş değildir. Bu çalışmayı İçişleri Bakanlığı yürütüyor.
İNCİRLİK ÜSSÜ’NÜN ALMAN POLİTİKACILARA AÇILMASI: Bize göre bu askeri bir konudur. Almanya tarafında ise tamamen Alman Parlamentosu’nun uhdesindedir. Bu Almanya konusunda siyasidir. Altyapı bakımından farklılıklar var. Görüşmeler sürüyor.
MISIRLA İLİŞKİLER: Türkiye ile Mısır arasında resmi veya gayriresmi bir adım atılmış değildir. Bizim Mısır halkına düşman olmamız asla düşünülemez. Biz Mısır’da demokratik bir ilkeyi savunduk. Mısır kendi içinde demokratik bir şekilde kendi cumhurbaşkanını seçti. Ama ne yazık ki çok kısa bir süre içerisinde, -5 askeri darbe görmüş bir ülkenin çocukları olarak söylüyoruz- Mısır’da seçilmiş hükümet askeri darbe ile görevden uzaklaştırıldı. Türkiye bu nedenle ilişkilerini askıya almıştır.
OSMAN GAZİ KÖPRÜSÜ ÜCRETİ: Ücretin düşürülmesi gündeme gelmedi. Çok yüksek bir yatırım söz konusu. Bunun teknik hesaplamaları var. Böyle bir rakam çıktı. Tepkilerin olması da normal. Son derece başarılı bir proje. Mühim olan projenin açılmasıydı.
İSRAİLLE MUTABAKAT: Anlaşma imzaladıktan sonra iki ülkenin de yasal süreçleri işliyor. Bu süreç kendi takvimi içinde işliyor. Bu anlaşma Meclis’te onaylandıktan sonra resmiyet kazanacaktır. Dışişleri Bakanlığımız da çalışmalarını yürütüyor. Temmuz ayı içinde birikmiş bütün meseleler TBMM’ye sevk edilecektir.
KONYA’DA SURİYELİLER İLE TÜRKLER ARASINDAKİ KAVGA: 3 milyon insanın bir ülkeye mülteci olarak kabul edilebilmesi, o ülkedeki kültürün ne kadar seçkin bir kültür olduğunun göstergesidir. AB ülkelerini görüyorsunuz, birkaç bin mültecide paçaları tutuşuyor. Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, İstanbul yüzbinlerce Suriyeliyi barındırıyor. Bir iki küçük olay dışında bir olumsuzlukla karşılaşılmadı. Bu bizim cihan devleti olmamızın bakiyesidir. Bu toprakların böyle bir özelliği var. Bu topraklar insanlığın son esenlik adasıdır. Birilerini bunlar rahatsız edebilir. Konya’daki olay son derece vahimdir, endişe vericidir. Bu olaylar provakasyonlar sonucu da ortaya çıkabilir. Irkçı bir takım refleksleri geliştirmek isteyenler olabilir. Kaynak: Takvim