SAĞLIK: Astım bilekliğinde Türk imzası

Amerika’nın Kuzey Carolina Üniversitesi araştırmacıları, astım hastalarını rahatlatacak bir cihaz geliştirdi. Astım krizini önceden tahmin eden cihazda Alper Bozkurt’un da imzası var.

Gelişmiş Ulusal Bilim Vakfı Nanosistemler Mühendisliği Araştırma Merkezi’nde yürütülen çalışmada cihazın sahip olduğu ekranda kalp atış hızı ve akciğer fonksiyonları gözlemlenerek bunlardan herhangi birinin oranında değişim tespit ettiğinde kullanıcısını uyarıyor. Kullanıcı hasta bu sinyallere bağlı olarak ya bulunduğu ortamı değiştiriyor ya da o an yapmış olduğu fiziksel aktiviteye son vererek kendini dinlenme moduna alıyor.

OKSİJEN SEVİYESİNİ TAKİP EDİYOR

Sabah’ın haberine göre, Alper Bozkurt, astım bilekliğine Sağlık ve Çevre Takipçisi (HET) adını verdiklerini bunun da cihazın yapısında bulunan duyusal materyallerle yapıldığını söyledi. Ürünün iki kullanılabilir parçadan oluştuğunu ifade eden Bozkurt, göğse yerleştirilen aygıtın kullanıcının hareketleri, solunum hızı, kalp atış hızı ve oksijen seviyelerinin takibi gibi işlevleri yerine getirdiğini, ikinci parçanın da çevresel faktörlere odaklanarak havadaki nem değişimlerini, sıcaklık ve organik bileşenleri izlediğini belirtti.

AKCİĞER FONKSİYONLARINI DA ÖLÇÜYOR

Sonuncu ve en önemli bulgu olan fakat diğerleri gibi görüngüsü olmayan spirimetre adı verilen sinyallerle de akciğer fonksiyonlarının ölçüldüğünü anlatan Bozkurt, toplanan tüm bu verilerin yine kablo bağlantısı olmadan bilgisayar ortamına aktarıldığını ve işlemin artık son safhasına gelindiğini, geliştirilen takımın özel bir yazılım programı sayesinde verileri kaydetmesiyle kullanıcıyı astım krizine karşı uyardığını belitti.

Kaynak: NTV