Cumhurbaşkanı Erdoğan, hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için anayasa değişikliği öngören kanunu, yasal inceleme süresinin dolmasına bir gün kala onayladı. Böylece, 152 milletvekili için yargı yolu açıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için Anayasa değişikliği öngören kanunu, yasal inceleme süresinin dolmasına bir gün kala onayladı. Fezlekesi bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda 376 oyla kabul edilmişti. Kanun, 24 Mayıs’ta ise onaylaması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderilmişti. Kanunu incelemek için 15 gün yasal süresi bulunan Erdoğan, söz konusu kanunu sürenin bitimine bir gün kala dün onayladı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden dün 22.00 sıralarında yapılan açıklamada, “6718 sayılı ‘Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından Anayasanın 89 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilmiştir” denildi.
Takipsizlik yetkisi var
Yapılan anayasa değişikliğine göre, toplamda 800 fezlekesi bulunan 152 milletvekili için yargılama yolu açılmış oldu. Kapsama giren fezlekelerle ilgili olarak TBMM’de 139 milletvekili hakkında 682 dosya bulunurken Adalet Bakanlığı’nda 57 milletvekili hakkında 118 fezleke yer alıyor. TBMM, 15 gün içerisinde, fezlekeleri ilgili savcılıklara gönderecek. Savcılıklar, fezlekelerin iddianameye dönüştürülmesi doğrultusunda soruşturmalara başlayacak. Soruşturmalar TCK ve CMK hükümleri uyarınca yürütülecek. CMK uyarınca gözaltı, arama, tutuklama gibi tedbir işlemleri uygulanıp uygulanmayacağına savcılıklar ve hakimlikler karar verecek.
Soruşturma tamamlanınca milletvekillerinden hangisi hakkında iddianame hazırlanacağına yine ilgili savcılıklar karar verecek. Savcılıkların takipsizlik kararı verme yetkisi de bulunuyor. Davalar, isnat edilen suçlara göre asliye ceza, ağır ceza gibi mahkemelerde görülecek. Mahkumiyet kararı verilen milletvekillerinin, Yargıtay veya İstinaf Mahkemesi’ne başvuru hakkı olacak. Mahkumiyet kararı kesinleşen milletvekilinin kararı tüm bu aşamalardan sonra TBMM Genel Kurulu’nda okunursa o vekilin milletvekilliği düşecek. Kaynak: Milliyet