SAĞLIK: “40 kere dersem olur” oluyor!..

“Olumlu cümleler kurun” sakinlemesi…

Bilişsel çarpıtma olarak bilinen hatalı olumsuz düşünce kalıpları; depresyon, evham ve öfke kontrolsüzlüğü gibi durumlara da yol açabiliyor.

Off çok güldük kesin başımıza bir şey gelecek, komşunun oğlunu çok kınadım başıma geldi, zaten bu aksilikler hep beni bulur…” Ağzınızdan çıkan bu cümlelere dikkat edin çünkü kötü giden ruh halinizin sorumlusu aslında ağzınızdan çıkanlar olabilir. İnsan zihni iyi anıları atıp, kötüleri hatırlamaya daha yatkındır. Bilişsel çarpıtma denilen olumsuz düşünceler ve bunları sürekli dile getirmek depresyonu, öfke kontrol bozukluğunu, halk arasında kullanılan tabirle evhamı da beraberinde getiriyor.

 

Psikiyatrist Dr. Uğur Hatıloğlu, en çok kullanılan kalıplaşmış sözlerin hayatımızdaki olumsuz etkileri ve bununla baş edebilme yolları hakkında bilgi verdi ve en çok kullandığımız söz kalıplarını ve yarattığı etkiyi yorumladı.

 

KIRK KERE DERSEM OLUR: Bu söz, sık sık dile getirdiğimiz olumsuz duygular barındıran kelime veya cümlelerin başımıza geleceğine dair kullanılır. ‘Falcılık’ diye bilinen bu çarpıtmada kişi, kötü bir şeyle karşılaşacağını düşünüp bununla ilgili onu destekleyecek kanıtlar aramakta ve tahmin yürütmeye çalışmaktadır. Genelde insanlar olumludan ziyade olumsuz anılarını daha çok hatırladıklarından sık sık düşünüp gerçekleşmeyenleri değil, olanları daha çok anımsama eğilimindedirler.

Bu cümleleri kurmayın

kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/galeri-40109839?p=7