DÜNYA: ABD Yüksek Mahkemesi’nden ‘ırkçı jüri’ kararı

ABD’de bir siyahinin yargılandığı davada jürinin tamamının beyazlardan oluşması “ırkçılık” tartışması başlattı.

ABD Yüksek Mahkemesi, 79 yaşındaki beyaz bir kadını öldürmekten idamla cezalandırılan siyahi bir mahkumun, tamamı beyazlardan oluşan bir jüri tarafından “taraflı” bir şekilde yargılandığına hükmetti.
ABD Yüksek Mahkemesi, 1987’de Georgia eyaletinde 79 yaşındaki Queen Madge White adlı beyaz bir kadını öldürmek suçundan idamla cezalandırılan siyahi Amerikalı Timothy Tyrone Foster adlı mahkumun, tamamı beyazlardan oluşan jüri tarafından “taraflı” bir şekilde yargılandığına hükmetti.
ABD’nin Georgia eyaletinde 1987 yılında 79 yaşındaki White’ı öldürmekle suçlanan siyahi Amerikalı Foster, tamamı beyazlardan oluşan jüri tarafından idam cezasına çarptırıldı.
Yaklaşık 20 yıldır cezasının infazını bekleyen Foster’ın avukatları, mahkeme tutanaklarında jürinin tamamının özellikle ve bilerek beyazlardan oluşturulduğu ve siyahilerin jüri dışında bırakıldığı yönünde notlar elde edince Yüksek Mahkeme’de dava açtılar.
Dosyayı inceleyen Yüksek Mahkeme, Foster’ın “ırkçılıkla” ilgili başvurusunu haklı buldu. Karar 1’e karşı 7 oyla alınırken çoğunluk adına yazdığı görüşünde baş yargıç John Roberts, “Yargılama sürecindeki ırk temelli yaklaşım, açık bir şekilde siyahi jüri üyelerinin dışarıda bırakılmasının amaçlandığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

SİYAHİ JÜRİ ÜYELERİNİN İSİMLERİNİN KARŞISINA “S” HARFİ
Foster’ın avukatlarının henüz yeni erişim imkanı buldukları mahkeme dosyalarında, siyahi jüri üyelerinin isimlerinin karşısına “S” harfinin konulduğu ve üzerinin yeşil kalemle çizildiği belirtildi. Bu şekilde hangi üyelerin siyahi olduklarının not edildiği ve ismi not edilenlerin hiçbirinin jüriye giremedikleri kaydedildi.
Yüksek Mahkeme’nin lehinde karar verdiği Foster’ın yeniden yargılanması bekleniyor.

Kaynak: HaberTürk