SAĞLIK:Bebeklerdeki doğum lekelerine dikkat!

Bebeklerde sık rastlanan doğum lekeleri zararsız görünse de bir hastalığı işaret edebilir.
Bebeklerde yüzde 30 oranında görülen doğum lekeleri bazen göründüğü kadar basit olmayabilir. Her doğum lekesi, bir izden ibaret olmayabilir.

“İNCELENİP TAKİBİ YAPILMALI”
Bebeklerde görülen doğum lekelerine ‘doğum gülü’ olarak da nitelendirildiğini belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Demir,“Doğum lekesi damarların veya lenf kanallarının genişlemesine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Her lekenin bir önemi yok ama bu lekenin görülüp ne anlama geldiği incelenmeli, aile bilgilendirilmeli ve ona göre de takibi yapılmalı” diye konuştu.

HANGİ DOĞUM LEKELERİ MUTLAKA TEDAVİ EDİLMELİ?
Özellikle doğum lekesinin bulunduğu bölgeye, rengine ve yapısına dikkat etmek gerektiğini ifade eden Dr. Demir, “Kırmızı renkte vücudun her yerinde olabilen lekeleri kastediyoruz. Çocuğumuzun gözünde yerleşikse, havayollarındaysa, solunum sıkıntısı yaratacak bir durumu varsa, ciltte de olsa kanama, enfeksiyon riski taşıyorsa üzeri bazen yara olur. Genital bölgede kaka ya da idrar yapmasına engel olacak şekilde anatomik bölgelerde ise mutlaka tedavi edilmeli” dedi.

HER KIRMIZI LEKE TEHLİKELİ Mİ?
Lekenin, rengi önemli ancak Doç. Demir’e göre, her kırmızı renkli leke de tehlike anlamına gelmiyor: “Cilt bölgesindeyse, kanama, enfeksiyon yoksa herhangi bir tedavi endikasyonu yoktur. 1 yaşına kadar çocuğun büyümesi ile büyüme gösterirler. 1 yaşından sonra da kendiliğinde küçülmeye başlarlar.”