Avrupa Birliği’nin, Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye’ye bazı şartlar karşılığında 2018 yılı sonuna kadar taahhüt ettiği 6 milyar euroluk kaynak tahsisi konusunda daha ilk aşamada önemli bir sıkıntının yaşandığı ortaya çıktı.
Türkiye ile AB arasında Suriye kaynaklı düzensiz göçmenler konusunda mutabakat, 18 Mart zirvesinde sağlandı. Bu mutabakat çerçevesinde AB; Türkiye’nin düzensiz göçmenleri alımını kabulü karşılığında önemli iki taahütte bulundu.
Buna göre, vize serbestisi tarihi Haziran 2016 sonuna çekildi. Geri Kabul Anlaşması için belirlenen 1 Haziran tarihi ise muhafaza edildi. Yunan adalarına giden düzensiz göçmenlerin geri alımı ise başladı.
AB; ayrıca Türkiye’deki bulunan Suriyeli mültecilerin masraflarının karşılanması için Türkiye’ye 3 + 3 milyar euroluk kaynak tahsisinde bulundu. 18 Mart tarihinde Brüksel’de yapılan III. Türkiye-AB Zirvesi’nde, Türkiye-AB Göç Eylem Planı çerçevesinde Türkiye’de bulunan Suriyelilerin ihtiyaçlarına yönelik olarak proje bazlı taahhüt edilen 3 milyar euroluk mali kaynağın tahsis sürecinin hızlandırılması kararlaştırıldı. Zirve sonuçlarına göre, 3 milyar euroluk ilk kısım kaynak tamamen kullanıldıktan sonra 2018 yılı sonuna kadar ilave 3 milyar euroluk kaynak tahsis edilmesi planlandı. Yani toplamda 2018 sonuna kadar Türkiye’ye 6 milyar euroluk kaynak tahsisi öngörüldü.
Ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bugün yaptığı açıklama, 2018 yılına kadar değil 6 milyar 3 milyar euronun Türkiye’ye tahsisi konusunda bile sıkıntı olduğunu ortaya çıkardı.
Çavuşoğlu, bugün Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski ile Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlediği ortak basın toplantısında, şunları söyledi: “Diğer taraftan evini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin sorununu sadece bu ülkelerin sorunu gibi görürsek hem haksızlık yapmış hem de kendi kendimizi aldatmış oluruz. AB’nin Suriyeli göçmenlere vadettiği 3 milyar avronun gelmesi konusunda sıkıntılar var. AB, Türkiye gibi aday ülkelerde projeleri destekliyor. Fonlar var ama proje hazırlamak gerekiyor ve bu 2 yıl sürer. Suriyelilere 2 yıl boyunca sunulan yaşam şartları ne olacak? Bu insanların günlük temel ihtiyaçları var. AB’nin de daha pragmatik olması lazım. Okul yapılacak, standartları belli, ihale edersiniz. Hemen parası aktarılır. Türk Kızılayının, afad’ın günlük harcamaları var. Buralara fonlar aktarılabilir. Burada sadece bu kısımda aksaklık ve bürokrasi var ama anlaşmanın uygulanması konusunda herhangi bir sorun yok.”