Yeşil çayın, keyif verici özelliğinin yanı sıra sağlığa da çok önemli katkıları olduğunu belirten Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, günde 3-4 kupa yeşil çay içmekle vücut için gerekli antioksidan maddenin yeterli miktarda alındığını söyledi. “Sağlığı korumada en önemli madde grubu antioksidanlardır” vurgusu yapan Prof. Sezik’e göre yeşil çay içmek için çok sayıda neden var. “Yeni çalışmalarda, teanin adlı amino asit ile kafeinin, beyin performansını artırıcı etki yaptığı gösterildi” diyen Prof. Sezik, bu sonuca hem deney hayvanlarında hem de insanlarda yapılan çalışmalarla ulaşıldığının altını çizdi. Diğer çalışmaların önemli bir kısmının devamlı yeşil çay içen Uzak Doğu ülkelerinde yapılan epidemik çalışmalar olduğunu vurgulayan Prof. Sezik, bu araştırmalardan çıkan sonuçların ana hatlarını şöyle aktardı: “Günde 4 – 5 kupa yeşil çay içilmesi halinde, kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskinin azaldığı görüldü. Yeşil çay içenlerin total kolesterol oranlarının yeşil çay içmeyenlere göre % 11 civarında düşük çıktığı belirlendi. Antioksidan etkiden dolayı meme, kolon, küçük hücreli akciğer kanseri, prostat kanseri gibi kanserlere karşı koruyucu etki sağladığı tespit edildi.” Yeşil çayın taşıdığı diğer önemli maddelere de dikkat çeken Sezik, “Polifenol yapısındaki maddeler (kateşinler, flavonoller), kafein, teanin (amino asit) gibi maddeler içerir. Yeşil çayın sağlık için yararlı kullanımı, bu maddelerin müşterek etkileri ve bilhassa kateşinlerden dolayıdır. Antioksidan etkiyi sağlayan kateşinler yeşil çayda yüksek oranda bulunur” dedi.