BEŞİKTAŞ: İstanbul’da erguvan zamanı

Baharın müjdecisi ve İstanbul’un rengi erguvanlar, boğazın iki yakasında zarif dallarıyla şehre ayrı bir güzellik kattı.
İstanbul’un doğasında kendiliğinden yetişen erguvan ağaçları, mayıs ortalarına kadar boğazı süsleyecek.
Sadece İstanbulluları değil, kente gelen yabancı turistleri de heyecanlandıran erguvan ağaçlarını en güzel boğazda Eminönü, Üsküdar ve Beşiktaş’tan yapılan tekne turlarıyla seyretmek mümkün.
Avrupa yakasında Beşiktaş Yahya Efendi Dergahı üzerinden başlayan ve Yeniköy’e kadar devam eden erguvanlar yoğun olarak Rumeli Hisarı’nın sağında ve solunda görülebiliyor. Anadolu yakasında ise Paşalimanı’nda başlayan erguvan ağaçları, Beykoz’a kadar uzanıyor.
Erguvanlar karadan ise Fethi Paşa Korusu, Kanlıca civarı ve Beykoz İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesisleri, Özgürlük ve Fenerbahçe parkları, Avrupa yakasında Rumelihisarı, Yıldız Korusu, Emirgan Korusu, Eyüp yamaçlarında görülebiliyor. Erguvanlar, fotoğraf tutkunları için de İstanbul’da farklı bir çekim alanı oluşturuyor.
Anavatanı Güney Avrupa ve Batı Asya olarak bilinen erguvan ağaçları, Türkiye’de Ege ve Marmara bölgelerinde yoğun olarak görülüyor. Sert havaları sevmediği için yüksek kesimlerde genelde bulunmayan erguvan, İstanbul’da özellikle korularda insan elinin değmemesi nedeniyle korunabiliyor. Bu nedenle korularda erguvanlar bir başka güzel görünüyor.
Osmanlı kültüründe de çok önemli yeri olan erguvan adına 14-19. yüzyıllar arasında şenlikler düzenlendi, ” erguvan cemiyeti”, ”erguvan faslı”, ”erguvan bayramı” gibi isimlerle anıldı. Osmanlı döneminde sayılarının azalması üzerine, padişah fermanıyla boğaza,erguvan ağacı dikilmesi emredildi.
Osmanlı’da erguvanın güçlü dalları baston yapımında kullanılırken, mor, lila ve pembe arası çok özgün bir renge sahip erguvan çiçeklerinin eski İstanbul mutfağında salatalara renk ve lezzet kattığı da biliniyor.