SAĞLIK: Canan Karatay: Günde iki öğün yemek yeterli

Uzmanlar genellikle az ve sık beslenmenin sağlık açısından yararlı olduğunu söyler ancak ezber bozan açıklamalarıyla dikkat çeken Prof. Canan Karatay bu konuda da farklı düşünüyor.
Sık beslenmenin yanlış olduğunu dile getiren Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, sık yemenin insülin direncini artırdığı için hastalıklara sebep olabildiğini söyledi.

1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle açıklama yapan Prof. Karatay, insan vücudunun çok akıllı olduğunu, doğanın da onu korumak için programlandığını belirtti.

Her yaşta ortaya çıkabilen hastalıkların temelinde beslenme yanlışlıklarının yattığını ifade eden Karatay, aşırı şeker ve ekmek tüketimi ile hareketsizliğin hastalıkları tetiklediğini vurguladı.

Vücutta kan şekerini hızla artıran ve kilo aldırdığı bilinen yüksek glisemik indeksli gıdalardan uzak durulması gerektiğini tavsiye eden Karatay, “Ben senelerden beri ‘yüksek glisemik indeksli besinler kanser yapar’ diyorum” değerlendirmesinde bulundu.

“GÜNDE İKİ ÖĞÜN EN SAĞLIKLISI”

Dünya tıp tarihine damga vuran İbn-i Sina’nın bir kitabında günde iki öğünün sağlıklı olduğunu açıkladığını dile getiren Karatay, sık yemenin de insülin direncini artırdığı için hastalığa sebep olabildiğini belirtti.

Vücuttaki insülin değerinin yüksek olduğu durumlarda kontrolsüz hücre yapımına başlandığını dile getiren Karatay, hiperplazinin (aşırı büyüme) kanserin ön maddesi olduğunu söyledi.

PAKETE GİREN GIDALARDAN UZAK DURUN

Karatay, hareket etmek koşuluyla doğal yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini dile getirerek, “Pakete girmiş hiçbir şey hakiki besin değil. Vücut onu hakiki besin olarak görmüyor. Onun için hastalanıyoruz. Ama o paketler allanıyor, pullanıyor, reklamlarla bütün çocuklar onlara düşkün oluyor” diye konuştu.