Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bu gece geçilecek 4,5 G ile ilgili açıklamalarda bulunarak ‘4,5 G yarından itibaren şehir merkezlerinde mutlaka çekecek. Ama Türkiye’nin her yerinde çekmesi biraz zaman alacak’ dedi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 4,5G’nin tüm şehir merkezlerinde belirli noktalarda yarından itibaren verimli çekeceğini belirterek, “Tüm Türkiye sathında çekmesinde son tarih 2023. 2023’e geldiğimizde nüfus olarak yüzde 95’i kapsamış olacağız” dedi.
Yıldırım, 4,5G teknolojisiyle ilgili düzenlediği basın toplantısının ardından soruları cevapladı.
Türkiye’nin geçen yıl yüzde 4 büyümesine ilişkin soru üzerine Yıldırım, küresel ekonomi küçülürken, Türkiye’nin büyümeye devam ettiğini söyledi. Türkiye’nin etrafındaki istikrarsızlıklara rağmen, istikrar içinde güçlü siyasi iktidarla büyümesine devam ettiğini ifade eden Yıldırım, bu büyümenin yılın diğer dilimlerinde de devam edeceğini bildirdi.
Güneydoğu’daki terör olaylarının enerjilerini azaltmaya çalışsa da bunların gelip geçici olduğunu vurgulayan Yıldırım, bu sorundan ülkenin ve milletin kurtulması için güvenlik kuvvetlerinin canla başla çalıştığını kaydetti.
Büyümenin devam etmesinin arkasındaki diğer nedenin bilişimdeki gelişmeler olduğunu anlatan Yıldırım, “Ortaya konulan hizmetler büyümeye ivme oluyor, büyümeyi destekliyor. Normal büyüme 1 kat destek veriyorsa, bilişim alanındaki katkı 10 kata kadar çıkabiliyor. Toplam ekonomi içindeki payını dikkate alırsak bilişim teknolojilerinin, büyümeyi neredeyse 1,8 kat kadar artırmaya vesile oluyor” diye konuştu.
Geniş bant abone sayısının 48 milyon, mobil abone sayısının ise 74 milyon civarında olduğunu ifade eden Yıldırım, bu cihazların yüzde 40’ında 4,5G’nin doğrudan kullanabileceğini bildirdi.
Akıllı cihazlara ülke olarak büyük paralar ödendiğini anlatan Yıldırım, “O yüzden gerek 3G gerekse 4,5G’de millileştirme konusuna özel önem verdik. araştırma geliştirme laboratuvarlarının kurulması, bu konuda araştırmacıların istihdam edilmesi, ihalesinin ön şartlarından birisiydi. BTK, bunu titizlikle izleyecek, denetleyecek” şeklinde konuştu.
Cep telefonlarının yerli katkı payı daha da artacak şekilde Türkiye’de imal edilmesi konusunda tedbir alacaklarını belirten Yıldırım, tedbirlerin ne olacağının gelecek dönemde netlik kazanacağını söyledi.
Yıldırım, 4,5G’nin hangi bölgelerde kullanılabileceği sorusuna ilişkin, tüm şehir merkezlerinde belirli noktalarda yarından itibaren verimli çekeceğini ifade etti. Yıldırım, ” Yani 500 insanımızın yaşadığı bölgelerden, 250 kişinin yaşadığı beldelerden itibaren büyükşehire varıncaya kadar her yerde çeker hale gelmesi zaman alacak. Ama şehir merkezlerinde mutlaka çekecek. Son tarih 2023. 2023’e geldiğimizde nüfus olarak yüzde 95’i kapsamış olacağız” değerlendirmesinde bulundu.
“Şu anki altyapı çalışmalarıyla nüfusun yüzde kaçı 4,5G’yi kullanacak” sorusunu yanıtlarken Yıldırım, bir oran veremeyeceğini ancak faal olarak 4 bin 650, aktif hale getirilecek izinleri verilen de 13 bin civarında baz istasyonu bulunduğunu söyledi.
4,5G’nin yıl sonuna kadar şehirlerin tamamında kullanılacağını anlatan Yıldırım, “Bu da nüfusun yüzde 85’i demektir. Eşit miktarlarda her yıl artmıyor. Türkiye’de şehirleşme çok hızlandı son 10 yılda. Yüzde 10 civarına düştü kırsalda yaşayan nüfus. O yüzden de şehir merkezlerinin kapsama altına alınması çok hızlı bir şekilde olacak. Benim tahminim bu yıl sonunda büyük oranda şehirler bazında bu hizmet gerçekleşmiş olur. Bu da nüfusun yüzde 85’inin üzeri demek.” şeklinde konuştu.
Yıldırım, 4,5G’ye geçilmesiyle siber tehdidin büyüyüp büyümeyeceği ve alınacak önlemlerin sorulması üzerine, siber saldırıların tüm dünyada arttığını bildirdi.
Hız artışının konforu ve rahatlığı yaşanırken, bir yandan da her türlü hizmetin cep telefonundan alınmaya başladığını dile getiren Yıldırım, hızın hizmet kalitesi ve çeşitliliği yanında siber saldırı ve tehditlerinin artırdığını ve tedbir alınması gerektiğini kaydetti.
Bilişimin, iletişimin ve teknolojinin olduğu her yerde herkesin birbirine saldırdığına işaret eden Yıldırım, “İletişim trafiği artıyor. O trafiğin içinde kötü niyetlililer de var. Bizim görevimiz de kötü niyetli olanları trafik polisi gibi tespit edip, trafikten men etmek. Hız artınca daha çok trafik olacak, daha çok arada kötü niyetliler doğal olarak olacak” dedi.
Siber Güvenlik Kurulunun konuya ilişkin çalışmalarını sürdürdüğünü ve kurumların tedbirlerini aldığını ifade eden Yıldırım, siber saldırılara karşı tedbir almanın yeterli olmadığını, siber caydırıcılığa da ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Yıldırım, 4,5G’nin kırsal kesime ne zaman yaygınlaşacağı sorusu üzerine, bu konuya ilişkin son tarih olan 2023’e kadar çalışmaların peyderpey devam edeceğini, bunun BTK tarafından takip edileceğini kaydetti.
Operatörlerin birbiriyle deliler gibi yarıştığını ifade eden Yıldırım, “Bizim bir şey dememize gerek yok. Birisi bir adım geride kaldı mı telaşlanıyor bütün enerjisini kullanarak depara, atağa geçiyor ve öne geçmeye çalışıyor. Rekabet olduğu için kendi içinde sektör zaten yarış dışı kalmamak için gayret ediyor. Bu iyi bir şey, bunun bizim işimizi kolaylaştıracağını düşünüyorum” diye konuştu.
Ortak altyapı kullanımı konusundaki çalışmaların hatırlatılması üzerine Yıldırım, aynı amaca dönük yatırımların işletmeciler tarafından müstakil yapılması konusunun geçmişten beri tartışıldığını anımsattı.
Aynı işe yönelik 3 baz istasyonu kurulduğunu, bunların hem görsel kirlilik hem de atıl yatırım nedeniyle ülke için kayıp olduğunu anlatan Yıldırım, bu amaçla kapsama alanı olmayan yaklaşık 2 bin yerleşim yerine ortak altyapı kurulması için yapılan ihalenin benzerinin 4,5G için düzenleneceğini söyledi.
Baz istasyonlarının daha verimli kullanılması ve kaynak israfının önüne geçilmesi için BTK’nın bir çalışma yaptığını dile getiren Yıldırım, şunları kaydetti: “Bundan daha önemli bir şey var, fiber altyapı. 2003’te 80 bin kilometre olan fiber altyapı ağı, şimdi 260 binin üzerine çıktı. Gelecek yıllardaki iletişim trafiğini dikkate aldığımızda bu yetmeyecek. Fiber altyapısını geliştirecek çalışmalara hız vermemiz gerekiyor. Bu noktada bazı yasal karışıklıklar var, yerel yönetimlerle, BTK ve Bakanlığımız yetkiler arasında bazı uyuşmazlıklar ve İmar Kanunu’nda bazı sorunlar olduğunu görüyoruz, bunları gözden geçireceğiz ve bu yıl itibarıyla fiber yatırımına çok fazla hız vereceğiz. Bundan sonraki yıllarda da akıl yollarına iletişim yollarına hız vereceğiz. Bundan sonraki yıllarda da akıl yollarına, iletişim yollarına daha fazla yatırım yapacağız.”
Nüfusu 10 binin altında olan yerlerde ortak yatırım şartı getirildiğini bildiren Yıldırım, ilçe, belde ve köylerde ayrı ayrı baz istasyonu kurulmayacağını, tek baz istasyonundan herkesin hizmet alacağını söyledi.
Fiber altyapısıyla ilgili iki modelin düşünüldüğünü dile getiren Yıldırım, “Birincisi engelleri kaldıralım, kuralları açık ve net koyalım, kim, ne kadar yaparsa yapsın. İkincisi, hepsinin kullanımına açık olacak ortak yapılanmaya gidilebilir. Bunların zorlukları ve kolaylıkları var. Mevcut geldiğimiz durumda uygulanabilir hangisiyle onunla devam edeceğiz” diye konuştu.
Yıldırım, 4,5G teknolojisi ile yüksek hızlı hizmetin, yüksek maliyete sebep olabileceğini belirterek, “Burada hız çok yüksek ama bir yandan da cepleri yakabilir. Tedbirli olmakta fayda var. Herkes bütçesine göre, yorganına göre ayağını uzatarak iş yapsın.” dedi.
Yıldırım, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında yarın itibarıyla Türkiye’de kullanılmaya başlanacak 4,5G teknolojisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Yaptıkları 24 bin 300 kilometrelik bölünmüş yol ile konforu arttırdıklarına dikkati çeken Yıldırım, bu yollarda seyreden trafiğin en az iki katına çıktığını ancak kazaların yarıya düştüğünü ifade etti.
Yıldırım, karayollarının yanında iletişim yollarının da Bakanlığın görev alanında bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: “2003’te internet geniş bant değildi. Bir adım öncesinde 2G’de sadece ses ve SMS vardı. 3G gelince internet çalışmaya başladı. Fotoğraf, film ve bilgi gönderimi olmaya başladı. Filmler, yazılar uzun olunca ve bunlar yarım saatte gelmeye başlayınca hız ihtiyacı arttı. İletişim ve akıl yollarının yeterli gelmediği görüldü. Çalışmalar başlatıldı ve iletişim yollarının şerit sayısını arttırmaya karar verdik. Geçen yıla kadar 184 megahertz olan bant genişliğini 3 kat arttırarak 549 megahertze çıkardık. Bu da 4,5G ile 10 kata kadar hız artışı olacak demektir.”