SAĞLIK: Kök hücreden kalp nakli

ABD’li bilim insanları, bir donörden alınan kalbi ilk kez nakil yapılacak kişinin kök hücreleriyle laboratuvar ortamında yeniden dizayn etti.

Harvard Tıp Okulu’na Bağlı Massachusetts Genel Rejeneratif Tıp Hastanesi Merkezi’nde (CCRM) gerçekleştirilen bilimsel çalışmada nakledilecek hastanın deri kök hücreleri kullanılarak donörün kalbine laboratuvar ortamında yeni kaslar oluşturulmak suretiyle yeniden işlev kazandırıldı. Çalışmada kalbin nakledilecek hastayla uyuşmayabilecek dokuları temizlendi. Ardından kalp, kök hücre ve besleyici maddeler olan bir solüsyonun içine yerleştirildi.

FRANKENSTEİN FİLMİ BENZETMESİ

Geliştirme aşaması biten kalbe, tıpkı Frankenstein filmlerinde olduğu gibi, elektrik verildi. Atmaya başlayan kalp çalışmanın başarısını kanıtladı. Kültür ortamında bir süre bekletilen kalp üzerinde yeni kaslar oluştu. Atmaya başlayan kalp bir otomotör biyoreaktör sistemine bağlanarak kaslara besleyici solüsyon sağlandı ve yaşayan bir kalp için gerekli bazı şartlar oluşturuldu.

YENİ HEDEF KÖK HÜCREDEN KALP YAPMAK

Araştırmayı yapan ekip, aynı çalışmayı bir farenin iç organlarında gerçekleştirmiş ve kalp hücrelerini oluşturan miyokardiyal dokunun laboratuvar ortamında üretilebildiği de kanıtlanmıştı.

CCRM’de görev yapan Jacques Guyette, “Tüm kalbi rejenere etmek, birkaç yıl sonra gerçekleşebilecek uzun vadeli bir hedef. Bu nedenle kalp krizi veya kalp yetmezliği nedeniyle zarar görmüş bir kalp dokusunun yerine geçmesi için işlevsel bir miyorkardiyal dokuyu geliştirmek üzere çalışıyoruz” diye konuştu.

Kalp dokusu yerine geçecek yeni dokular üretmenin zorluklarına dikkat çeken Guyette, bu zorluklar arasında özel kalp dokularını desteklemek ve kompleks kalp işlevlerini destekleyen olgun dokuların çoğalmasını sağlamak olduğunu dile getirdi.

Gelişmenin ardından uzmanlar yüzde 100’ü kök hücrelerden oluşacak kalbin laboratuvar koşullarında üretimi için kapı aralandığını açıkladı.