AKTÜEL: Yeni kimliklere nasıl sahip olabilirsiniz?..

Yeni kimliklerin dağıtımına başlandı. Peki randevu nasıl alınır? İşte yeni kimliklere sahip olabilmek için adım adım yapmanız gerekenler. Kartların dağıtımı randevu sistemiyle yapılacak.
RANDEVULAR NEREDEN ALINACAK?
ALO 199, Nüfus Müdürlükleri ya da ekimlikrandevu.nvi.gov.tr’den almanız gerekiyor. (Yoğunluk sebebiyle açılmıyor)
YENİ KİMLİK BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?
Yeni kimlik almak için davet edildiğiniz gün ve saatte yanınızda bulundurmanız gerekenler;
— Son 6 ay içinde çektirilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf,
– Eski nüfus cüzdanınız ya da fotoğraflı nüfus cüzdanı yerine geçen bir belgeler.
— Nüfus cüzdanı yerine geçen belgeler;
— Nüfus Cüzdanı
— Sürücü belgesi
— Pasaport
— Türk Silahlı Kuvvetler kartı
— Evlilik Cüzdanı
— Avukat kimlik belgesi
— Sarı Basın Kartı
— Öğretmen Kimliği
— Hakim /Savcı kimliği
— Eğer hiçbiri yoksa muhtarlıktan belge.
YENİ KİMLİK İÇİN ÖDENMESİ GEREKEN TUTAR NE KADAR?
Yeni kimlik belgelerinin yenilenmesi için 15 TL’lik bir ödeme gerçekleştirmeniz gerekiyor. Bu ödemeyi kimliğinizi aldığınızda yapmalısınız.
YENİ KİMLİKLER NE KADAR SÜREDE ALINACAK?
Çipli kimlik kartı başvuru belgeleriniz taranarak elektronik ortama aktarılacak ardından vermiş olduğunuz biyometrik fotoğraflar taranarak elektronik ortama aktarılarak son olarak parmak biyometriniz (parmak iziniz) alınarak sisteme aktarılacak. Ardından PTT ile adrese teslim edilecek ya da Nüfus Müdürlükleri’nden teslim almanız gerekecek.
YENİ KİMLİKLERİN ÖZELLİKLERİ NELER?..
Akıllı kimlik kartları ile vatandaşlar vize istemeyen ülkelere gidebilecek. Akıllı kartlarda, vatandaşların banka hesap numaralarının, ehliyet, maaş ve sağlık bilgilerinin olduğu şifreli bir çip yer alacak. Kimliklerin üzerinde 1 GB’ye kadar veri depolanabilecek. Yeni kimlikler için Kırıkkale pilot bölge olarak seçilmişti. Tüm vatandaşlara dağıtımın 3 yılı bulacağı ifade ediliyor.
YENİ KİMLİKLERİN DİĞER BİLGİLER
Yeni kimlik kartları, 10 yıllık kullanım ömrüne sahip olacak. TÜBİTAK tarafından geliştirilen bir sistem sayesinde kartın içinde saklanan verilerin kopyası alınamayacak.
Yeni kimlik kartları kredi ya da telefon kartlarındaki tüm güvenlik bileşenlerini içeren bir sistemle hazırlandı. Böylece taklidin önüne geçilecek.
Kartlarda kişilerin sağ ve sol el parmak izi, parmak damar izi ve avuç içi izi de olacak. Bu yolla noter, tapu, emniyet gibi kurumlarda da sahteciliğin önüne geçilmesi hedefleniyor. Kartı alan her vatandaşa bir de şifre verilecek. Şifre, üç kez yanlış girilirse kart bloke olacak.
PASAPORT YERİNE GEÇECEK Mİ?
Kimlik kartının ön ve arka yüzünde yer alan güvenlik birimleri ve bilgiler, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO 9303-3 standardına uygun şekilde bulunuyor. Karttaki makine okunabilir alan ve temassız yonga içeriğindeki bilgiler sayesinde kart, vize istemeyen ülkelerde seyahat belgesi olarak kullanılabilecek.
Ancak sınır kapılarında ve havalimanlarında vatandaş çıkış yaparken biyometrik veri kaydını okuyacak cihazların kurulması ve vatandaşın kimlik doğrulatması için el okumasını burada yaptırması gerekiyor.