Emeklileri ilgilendiren gelişmeler gelmeye devam ediyor. 2016 yılı emeklilere mi yaradı? Önce emeklilerin aralık ayı kesintileri ortadan kaldırıldı. Ardından, mart maaşlarına promosyon geldi. Şimdi ise emekli maşlarının, asgari ücret tabanıyla eşitlenmesi gündemde. İşte tüm ayıntılar sizlerle.
2008 yılında yapılan reform ile tüm kurumlar SGK çatısı altında birleştirildi. Fakat ne emeklilik şartları değişti ne de maaş farklılıkları. Özellikle Bağ-Kur’lular hem fazla prim ödeyip hem de en düşük maaşı alan kesim olmaya devam ediyor. Bu haksızlığın giderilmesi gündeme geldi. Özellikle maaş konusunda taban ücretin eşitlenmesi söz konusu. Buna göre en düşük emekli maaşı asgari ücret ile eşit olacak. Bu yılki asgari ücret için düşünülen çalışma gerçekleştiğinde emeklilerin alacağı en düşük maaş da 1.300 lira olacak.
Ocak’taki seyyanen zam ve enflasyon artışı ile birlikte 2008 sonrası emekli olan SSK’lıların en düşük maaşı 971 lira. Bağ-Kur esnaf emeklilerin en düşük maaşı ise 1.109 lira oldu. Yeni çalışma ile en az maaş 1.300 lira olursa SSK emeklileri 329 lira, Bağ- Kur esnaf emeklileri 191 lira ve Bağ-Kur tarım emeklileri ise 426 lira ek artışa kavuşabilecek. TESK Başkanı Palandöken, konuyla ilgili “ Maaşlarda da eşitlik sağlanmalı hatta emekli aylıkları asgari ücretle eşitlenmeli” demişti.
Yaş ve yıl sınırını dolduran fakat primi eksik olan emekli adayları, borçlanma yoluyla bu sorunu aşmak istiyor. Özellikle 60 yaşını geçen vatandaşlar çalışma imkanları olmadığı için bu hakkın tanınmasını istiyor. Bu konuda başlayan çalışma da henüz netleşmedi. Palandöken bu konuyla ilgili ,“Yapılacak bir düzenleme ile yaşını doldurmuş ama prim gün sayısı eksik olan vatandaşa bir fırsat verilmeli. Artık iş bulup çalışma şansları çok az. Emekli maaşı karşılığında banka kredisi ile borçlandırılarak emekli edilebilirler” dedi. Emekli olmak için gereken yaş ve gün şartları da üç kurumda farklılık gösteriyor. Buna göre şu anda işe giren bir SSK’lı 7 bin 200 günden emekli olabilirken Bağ-Kur’lular 9 bin günü doldurmak zorunda. Eski SSK’lılar için bu sayı 5 bin güne kadar düşüyor.
Bağ-Kur ve SSK’dan emekli olup kendi işini kuran emekliler, yeni zammına kavuşuyor. Maaşlardaki yüzde 10’luk kesinti Nisan maaşlarında olmayacak. Bu emekliler 87 ile 381 lira arasında gelir artışı elde etmiş olacak.
Emekli olup halen Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam edenlerin maaşından yapılan yüzde 10’luk Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi 10 Şubat itibariyle kaldırılırken, bu ekstra zam maaşlara yansımaya başladı.
Halen Bağ-Kur kapsamında çalışan memur emeklileri, zammı bu ay aldı. SSK ve Bağ-Kur’dan emekli olup halen Bağ-Kur kapsamında çalışanlar da bu zammı Nisan maaşlarında görecek.
SSK ve Bağ- Kur’dan emekli olup kendi işini kuran emekliler, bu yasa sayesinde 87 lira ile 381 lira arasında gelir artışına kavuşacak. Halen en düşük emekli aylığı (Bağ-Kur tarım) 874 lira 19 kuruş. Bu maaşı alan emeklilerden Bağ- Kur kapsamında çalışmaya devam edenlerin eline yüzde 10’luk kesinti nedeniyle 786 lira 77 kuruş geçiyor. Kesinti kalkması sayesinde bu emeklinin eline artık maaşı tam olarak geçecek yani 874 lira 19 kuruş alacak. Böylece emekli 87 lira 42 kuruş gelir artışı elde edecek. En yüksek emekli maaşı da (SSK) halen 3 bin 814 lira. Bu maaşı alan emeklilerden Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam edenlerin eline destek primi kesintisi nedeniyle 3 bin 431 lira 60 kuruş geçiyordu. Kesintinin kalkmasıyla bu emeklinin eline artık her ay 3 bin 814 lira geçecek. Böylece bu emekli 381 lira 40 kuruş gelir artışına kavuşacak. Çalışan emeklilerin yüzünü güldüren düzenleme, 10 Şubat’ta Resmi gazete’de yayımlanırken, yayımını takip eden ödeme dönemi başından itibaren yürürlüğe girdi. SSK ve Bağ-Kur kapsamında yaşlılık aylığı alanların Şubat dönemindeki çalışmaları sebebiyle tahakkuk eden destek primi Mart dönemi aylıklarından kesildi, Nisan döneminde ödenecek aylıklarda bu kesinti yapılmayacak.
Emekli Sandığı kapsamında emekli aylığı alanların Şubat dönemindeki çalışmaları sebebiyle tahakkuk eden destek primi Şubat aylıklarından peşin olarak kesildiğinden, bu kişilerin Mart dönemi aylıklarından SGDP kesintisi yapılmadı. Kesintinin kaldırılmasıyla bazı emeklilere iade imkanı doğdu. Emekli Sandığı kapsamında emekli aylıklarını 3 aylık dönemler itibariyle alanlardan, kesintinin kaldırılmasının maaşa yansıdığı döneme ilişkin aylıklarını almış olanlara iade yapılıyor.
Kendi işini yapan emeklilerden kesilen SGDP kaldırıldı. Böylece emeklilerin maaşına yüzde 10’luk bir artış yansıdı. Bu ödemeler memur emeklileri için bu ay hesaba yattı. Diğer emekliler ise Nisan ayından itibaren farklarını alacak.