300 – 450 Mbps varan hızlara sahip olacak, kullanıcılara daha hızlı internet, daha kaliteli bir arama deneyimi yaşatacak 4.5 G 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren hayatımıza girmiş olacak.
Sahip olduğu pek çok avantajın yanı sıra 4.5 G, kullanıcıların bazı olumsuzlukları yaşamalarına da neden olacak.
Telefonlardaki mobil interneti 10 kat arttırma hedefi ile yola çıkan 4.5 G, sosyal medyalarda yer alan videoları 1 saniye gibi kısa bir sürede yükleme vaadinde bulunuyor.
Telefon görüşmeleri konusunda daha kaliteli bir çekim gücü ve daha sağlıklı bir iletişimi amaçlayan teknoloji, bu konuda bir dezavantaja sahip gibi görünüyor.
Günümüzde 3G teknolojisini kullanan kullanıcılar, 5 saniye gibi bir süre ile karşı tarafla iletişime geçebiliyorlar. 4.5 G’nin ise bu süreyi arttırarak 8 saniyeye çıkaracağı ifade ediliyor.
Teknolojinin bu kusura kullanılmaya başlamasının ardından sahip olduğu altyapıya adapte olma zamanı nedeniyle olduğu belirtiliyor.
Örnek vermek gerekirse, 4.5 G’ye sahip bir kullanıcı henüz 3G kullanan bir kullanıcıyı aradığı takdirde, 4.5G bağlantısı kendisini 3G bağlantısını düşürecek ve bu süreç 3 saniye sürecek.
Böylece 3G ile olan 5 saniye bağlantının üzerine 3 saniye eklenerek, kullanıcı karşı taraf ile iletişime geçmek için 8 saniye beklemek zorunda kalacak.
Fakat sorunu yaratan 4.5G, sorunu aynı şekilde kendi bünyesinden çözecek. Voice Over LTE teknolojisi bu sorunun çözümünde başrol olacak.
Telefon görüşmelerini internet tabanlı olarak sağlayan Voice Over LTE teknolojisi, 4.5G kullanan iki kullanıcı arasındaki telefon görüşmesini 1 saniyede gerçekleştirecek.
İnternet hızındaki artış, telefon görüşmelerindeki bağlantı kısalığı, telefon görüşmelerindeki kaliteyi arttırma hedefine sahip teknolojinin başka hangi değişiklikleri hayatımıza getireceğini zamanla göreceğiz.
1 Nisan 2016 tarihinde Türkiye’nin 4.5 G teknolojisine geçeceğini hatırlatmakta fayda var.