Ağız kokusu nedir? Tıptaki adıyla “Halitosis”, yaygın adıyla “ağız kokusu”, çoğunlukla ağız hijyeninin sağlanmaması sonucu oluşan nefesin kokma halidir. Ağız kokusu hijyenin dışında, karaciğer, mide ve böbrekte oluşan önemli bir hastalık nedeniyle de meydana gelebilir ve bu hastalıkların ilk sinyali olabilir.
Kimler daha yoğun yaşar?
Ağız hijyenine dikkat etmeyenler
Sigara ve diğer tütün ürünleri kullananlar
Ağzı sık sık kuruyanlar
Ağzında enfeksiyon oluşanlar
Reflü gibi mide ve sindirim sistemi hastalıkları yaşayanlar
Geniz akıntısı, sinüziti, boğaz enfeksiyonu ve bademcik iltihabı olanlar
Neden olur ve nasıl geçer?
Ağız kokusunun birden fazla nedeni olabilir:
1- Sinüzite bağlı nedenler: Sinüzit denilen yüz kemiklerinin içindeki boşluklarda bulunan iltihap, sarı-yeşil ve kalın kıvamda bir tür akıntının genize akmasına yol açar. Bu geniz akıntısının iltihaplı oluşu kişinin nefesine hoş olmayan bir koku verebilir.
Tedavisi: Sinüzite bağlı ağız kokusu öncelikle medikal yolla tedavi edilir. İlaçlar yoluyla bu iltihap giderilmeye çalışılır. İlerlemiş sinüzit vakalarında ise, akıntı ilaçla tedavi edilmediği için endoskopik sinüs cerrahisine başvurulur.
2- Bademcik iltihabına bağlı nedenler: Ağız bölgesinde oluşan bademcik iltihapları ‘magma’ denilen katı kıvamlı bademcik döküntüsüne yol açarak kişilerde ağız kokusu belirti verebilir.
Tedavisi: Bademciklerin alınarak ya da coblator denilen radyofrekans aleti ile buharlaştırlarak sorun giderilebilir.
3- Diş ve diş eti hastalıkları: Diş ve diş eti hastalıkları da ağız kokusuna yol açabilir. Mutlaka diş doktoruna görünerek ağız kokusu nedenlerini ortadan kaldırmak gerekir.
Tedavisi: KBB hekimleri tarafından ağız kokusunun diş ve diş eti hastalıklarından dolayı oluştuğu tespit edildikten sonra kişi diş hekimlerine yönlendirilmelidir. Ağız ve diş sağlığı bakımı yapılmalı, tüm diş problemleri tedavi edilmelidir.
4- Mide ve bağırsak sistemi hastalıkları: Mide ve bağırsak sistemi hastalıkları da ağız kokusuna yol açabilir. Özellikle reflü hastalığı bulunan kişilerde ağız kokusu oluşabilir. Bu hastalık midedeki asit içeriğinin özellikle geceleri yemek borusundan yukarıya hareket etmesine, mideden çıkmasına ve boğazın arka duvarını, ses tellerinin giriş yerini ve gırtlağı tahriş etmesine neden olur.
Tedavisi: Ağız kokusunun mide ve bağırsak sorunları nedeniyle oluştuğu tespit edildikten sonra kişi, uygun hekime yönlendirilerek tedavisi gerçekleştirilir. Durumun nedeni reflü ise reflü tedavisi uygulanır.
5- Dil kökündeki mantar enfeksiyonları: Bazı durumlarda dil kökündeki mantar enfeksiyonları da ağız kokusuna neden olabilir.
Tedavisi: Kişinin muayenesi sırasında -özellikle ‘esnek fiberoptik laringoskopla yapılan muayenede- dil kökü, yemek borusunun giriş yeri, gırtlak ve ses telleri gözlemlenerek kişi uygun hekimlere yönlendirilir.
6-Uzun süreli açlık: Uzun süre bir şey yememek ve su içmemek, hem ağız kuruluğuna hem de ağız içindeki mikroorganizmaların faaliyetinin artmasına neden olur.
Ağız kokusuna önlem alınabilir mi?
Ağız içinde oluşan enfeksiyonlar bakteri üretimini artırır ve kokuya neden olur. Diş fırçanızı en geç üç ayda bir değiştirin ve dişlerinizi sabah akşam düzenli bir şekilde fırçalamayı ihmal etmeyin. Fırçalamadan sonra diş ipi kullanmak etkili ağız temizliğine yardımcı olabilir.
Doğru ağız hijyeni için diş fırçalamanın yanı sıra mutlaka dil temizliği de yapılmalıdır. Dilin üzerinde, özellikle dil sırtının arka bölgelerinde oluşan bakteriler ağız kokusuna neden olabilir. Bu bakterilere karşı özel olarak tasarlanmış dil fırçalarını kullanın.
Su sağlığımızla ilgili her konuda olduğu gibi ağız kokusunu gidermede de gerçek bir kurtarıcıdır. Günde 2,5 – 3 litre su içmek idealdir ve bu miktar tükürük salgısının artmasını sağlayarak ağız kokusunu önlemeye yardımcı olur.
Ağız kokusunun nedenlerinden biri de ağız kuruluğudur. Tükürük salgısını çoğaltmak ve ağız kokusunu yok etmek için çinkolu sakız çiğneyin.
Tarçın ağız içi bakterilerle mücadelede önemli bir silahtır. Yiyecek ve içeceklerinize mutlaka tarçın koyun. Tarçınlı şekersiz sakızlar da hem kuruluk hem de bakterilerle mücadelede fayda sağlar.
Yeme içmeyle ilgili tüm faaliyetlerin sona erdiği uyku öncesinde, dişlerin fırçalanması ağız hijyeninin olmazsa olmazıdır. Fırçalama dışında, alkolsüz ağız gargaralarını kullanmak da kokuyu önler.
Sinüzit ve burun tıkanmasına neden olan tüm rahatsızlıklar nefesin ağız yoluyla alınmasına neden olur. Bu durum ağzı ve boğazı kurutur; bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturur. Temiz bir nefes için açık bir burun şarttır.
Sigara içmek de ağız kuruluğuna ve kokuya neden olur. Diş eti hastalıklarına zemin hazırlayarak ağız sağlığını bozar. Sigarayı azaltarak tamamen hayatınızdan çıkarın.
Aç kalmayın: Sabahları oluşan ağız kokusunun nedeni genellikle açlık oluyor. Ağız kokusunun önüne geçmek için aç kalmamaya dikkat edin.