AKTÜEL: Yalçın Akdoğan: “Gücünüz varsa zulmü yapanlara dur deyin”

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Cenevre’deki Suriye müzakereleri konusunda, “Bombardıman yapanlara ‘bombardımanı durdurun’ diyemeyenler, ‘göç dalgasını durdurun’ diyorlar. Peki onlar durmadan göç dalgası durur mu? Sizin bir gücünüz varsa o zulmü yapanlara ‘dur’ deyin” dedi.
Akdoğan, dün JW Marriott Otel’de düzenlenen, “Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) 2016 Mali Destek Programları Tanıtım Toplantısı”ndaki konuşmasında, Türkiye’nin yumuşak gücünü temsil eden yeni kurumlar ile insani, kültürel, kamu diplomasisi konusunda yoğun çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. Akdoğan, konuşmasında Suriye’deki gelişmelere de değindi.
Rusya’nın müdahil olmasıyla sorunun içinden çıkılmaz hale geldiğine işaret eden Akdoğan, Esad’ın zulmüne Rusya’nın da ortak olduğunu bildirdi. Türkiye’de 2.6 milyon Suriyeli, 172 bin de Iraklı bulunduğunu dile getiren Akdoğan, sığınmacılar için Türkiye’nin 9-10 milyar dolar harcadığını gelen dış yardımın 455 milyon dolar olduğunu anımsattı. Akdoğan, para vererek insanlık yapılmadığını belirterek, “Siz o mazlum çocuğun yetimin başını okşarsanız, elini tutarsanız, yanağından öperseniz insanlık yapmış olursunuz. ‘Ben para vereyim birileri yapsın, benim üzerime sıçramasın, dokunmasın’. Ne olacak insanlık mı yapmış olacaksınız? Samimi gayret ortaya koymak gerekiyor. Türkiye bunu yapıyor” ifadesini kullandı.