Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Peru Devlet Başkanı Humala görüşmede Perulu bir turistin de yaralandığı Sultanahmet’teki terör saldırısını ve terörle mücadeleyi ele aldı. Erdoğan “Biz terörle mücadelede kararlıyız” derken, Humala “Yanınızdayız” mesajını verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala ile görüşmesinde Türkiye’nin de içinde yer aldığı bölgenin sancılı bir dönemden geçtiğini belirtti. Erdoğan, Güney Amerika turunun ikinci durağı Peru’da Devlet Başkanı Ollanta Humala tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan’a, Başkanlık Sarayı’na gelişinde atlı tören birliği eşlik etti. Görüşmelerde ikili ilişkiler ve ticaretin artırılmasının yanı sıra Suriye krizi, terör ve terörle mücadele de ele alındı.
Yapılan ortak basın toplantısında Erdoğan, bölgesel ve küresel konuların da istişare edildiğini belirterek, “Türkiye’nin de içinde yer aldığı bölge, gerçekten sancılı bir dönemden geçiyor. Suriye krizi, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük insani trajediye sebep oldu. 400 bin insan rejimin, destekçilerinin ve DAİŞ gibi terör örgütlerinin saldırıları neticesinde hayatını kaybetti. Binlerce yıllık kadim mirasa ev sahipliği yapan şehirler, kütüphaneler, ibadethaneler tamamen harap oldu. 5 milyonu ülke dışında olmak üzere, 12 milyon insan evini, yurdunu terk etti. İşte bu manzara karşısında Türkiye, ülkelerindeki çatışmalardan kaçan 2 milyon 700 bin insan, Suriyeli olarak söylüyorum ve bunun yanında artı 150 bini aşkın Iraklı’ya da ev sahipliği yapıyor. İnsani meselelerdeki hassasiyetiyle bilinen Peru’nun da Suriyeli mültecilerin acısına ortak olacağına, bu meselenin uluslararası alanda hakkettiği yeri alması için çaba göstereceğine eminim” dedi.
İstanbul Sultanahmet’te meydana gelen terör saldırısında bir Peru vatandaşının yaralanmasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Erdoğan, yaralının durumunun iyi olmasının kendileri için en büyük teselli kaynağı olduğunu ifade etti. Saldırının ardından sağlık ekiplerinin anında müdahale ettiğini ve gereken her şeyin yapıldığını anımsatan Erdoğan, “Türkiye, terör örgütüyle mücadelesini yine kararlı bir şekilde sürdürmeye devam edecektir” diye konuştu.
Humala ise dünyanın birçok noktasındaki şiddet ortamını kınadıklarını dile getirerek, “Dünyadaki barış ortamında, bizim de içinde bulunduğumuz barış ortamında yıllarca terörle mücadele edildi. Şiddetin tüm çeşitlerine karşıyız. Her türlü terörizme ve terör faaliyetine karşıyız ve biz de bu konuda kendilerine desteğimizi, yanında olduğumuzu, dayanışma içerisinde olduğumuzu söylemek istiyoruz” dedi.
Peru ve Türkiye’nin kendi bölgelerinde kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış iki ülke olduğunu dile getiren Erdoğan, “Sömürgeleşme ve yabancı işgali karşısında halklarımızın ortaya koyduğu bağımsızlık mücadelesi de birbirleriyle benzerlik arz ediyor. Türkiye ve Peru’nun ticaretten turizme, ekonomiden altyapı yatırımlarına kadar birçok alanda keşfedilmeyi bekleyen önemli potansiyelleri olduğuna inanıyorum” dedi. Ticaretin gelişmesine yönelik neler yapılacakları da değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, “Tabii en önemli arzumuz, aramızdaki ticaret hacmini de 2015’te 260 milyon dolar olan bu ticaret hacmini de çok kısa bir zaman içerisinde 1 milyar doların üzerine çıkarmaktır, bu iradenin de taraflarda olduğunu gördüm” dedi. Görüşmeler sonrasında iki ülke arasında beş konuda anlaşma imzalandı.
Erdoğan, Humala ile birlikte DEİK ve Lima Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlenen Peru-Türkiye İş Forumu’ndaki konuşmasında ise 2015 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu nedeniyle IMF’ye sert tepki gösterdi. Erdoğan, raporda, Türkiye’nin 2020’ye kadar yıllık ortalama yüzde 3,5 büyüme performansı gösterecek ülkeler arasında olduğunu belirterek, “Biz bu rakamın kesinlikle çok daha yüksek gerçekleşeceğine inanıyoruz. Çünkü IMF bizimle ilgili tahminlerini çoğu zaman tutturamadı. Biz hep onun üstünde çıktık. Yine tutturamayacaklar” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Amerika turunun ikinci durağı Peru’da Devlet Başkanı Humala tarafından resmi törenle karşılandı.