MHP yarın başlayacak anayasa çalışmaları öncesi yol haritasını belirledi. “Yapıcı ve uzlaşmacı” olmayı hedefleyen MHP, başkanlık sistemine karşı çıkacak, ilk dört maddeye dokundurtmayacak.
MHP, genel merkez yönetimi ve Meclis grubunun katıldığı kapsamlı bir toplantıyla yarın başlayacak yeni Anayasa çalışmaları öncesinde ilkeler ve yol haritasını belirledi. “Seçilmiş krallık” olarak nitelendirilen başkanlık sistemine karşı durulacak. Değişmez ilk dört madde ve kapsadığı diğer maddelerden taviz verilmeyecek. Eşit temsilde kararların tam mutabakatla alınması istenecek. Uzlaşma komisyonunun süresinin 6 ay değil, yıl sonunda bitmesi talep edilecek.
TBMM’deki toplantıda alternatifli A, B, C, D planları belirlerdi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, MHP’nin belirlediği ilkeler ve aldığı kararları şöyle özetledi:
*Uzlaşma komisyonunun iyi niyetli, yapıcı yaklaşım sergilenecek. Bir anayasa yapılması konusunda umutlu olunacak. MHP masayı terk eden taraf olmayacak.
*2011’de kurulan uzlaşma komisyonunda dört partinin üzerinde mutabakat sağladığı 60 madde gözden geçirilerek diğer maddelere ağırlık verilebilecek.
*Temel hak ve hürriyetler gibi hükümet sistemi dışındaki maddelere öncelikli olarak odaklanılacak.
*2011’deki komisyonda Ak Parti’nin çalışmaların sonuna doğru Türk tipi başkanlık önerisini getirmesi, HDP’nin de savaş tazminatı gibi marjinal önerilerde bulunmasıyla yaşanan sabote etme oyununa gelinmeyecek. Cumhurbaşkanı’nın başkanlık sistemini kamuoyuna anlatmak için yaptığı toplantılarla uzlaşma komisyonunu sabote edercesine domine etme gayretine karşı durulacak. Ak Parti’den -uzlaşma niyeti varsa- bu sabote girişimlerini engellemesi istenecek.
*“Seçilmiş krallık olarak” görülen başkanlık sistemi getirilirse karşı durulacak. Üniter devlet yapısı savunulacak. Ak Parti, ‘Türkiye’yi 13 yılda uçurduk, rekorlar kırdık’ diyor. Bu rekorları parlamenter sistem içinde kırdı. ‘Parlamenter sistemin şimdi neyi eksik, neresi sizi engelliyor ki başkanlık sistemini istiyorsunuz? Şimdi ‘ya başkanlık ya kaos’ diyorsunuz. O zaman 13 yıldır kaos mu var? Hani Türkiye’yi uçurmuştunuz. Erdoğan 64. Hükümet’in başbakanı olarak görev yapıyor olsaydı bu kadar büyük istekle başkanlık sistemi istenir miydi?’ denilecek.
*Anayasanın değişmez ilk dört maddesi dokundurtulmayacak. Bu dört maddenin kapsadığı eğitimin dilini düzenleyen 42. madde, Türk milleti tanıtımı içeren 66. madde ve 123 ila 127. maddeler arasındaki yerinden yönetim düzenlemelerinde de aynı hassasiyet gösterilecek.
*Uzlaşma komisyonunda eşit temsil olduğu gibi kararların alınmasında, “tam mutabakat” istenecek.
*Ak Parti’nin 6 ay olarak açıkladığı uzlaşma komisyonunun çalışma süresinin 2016 sonu olarak belirlenmesi.