İTALYA’da yapılan ‘Floretina 2015’ canlı cerrahi kongresine davetli olarak katılan Bursa Retina Göz Hastanesi kurucusu Prof. Dr. Remzi Avcı, şeker hastalığı nedeniyle görme yetisini önemli ölçüde yitiren ve sadece ışığı görebilen 83 yaşındaki İtalyan bir hastayı, Floransa Üniversite hastanesinde ameliyat ederek sağlığına kavuşturdu.
Yapılan ameliyat uydu sistemi ile aynı anda toplantı salonuna aktarılarak toplantıya katılan yüzlerce doktorun baştan sona izlemesi sağlandı.
İtalya’da, 11- 13 Aralık tarihleri arasında yapılan Uluslararası Canlı Cerrahi Toplantısı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Remzi Avcı şunları anlattı:
“Dünyada bir çok ülkede eğitim amaçlı bilimsel toplantılar yapılıyor. Ülkemizde de çoğunlukla Türk Oftalmoloji Derneği organizasyonunda bu toplantılar yapılmaktadır. Fakat uluslararası toplantılar farklı ülkelerin hekimlerinin kendi deneyimlerini paylaşması dolayısılya daha farklı bir özellik arz ediyor. Konuşmacı ve canlı cerrahi uygulamacı hekimi olarak katıldığım bu toplantı, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden ve değişik kıtalardan gelen bin 500’ün üzerinde hekimin katıldığı büyük bir toplantıydı. Bu toplantıda benim dışımda çoğu İtalya, Fransa, İspanya, Belçika, ABD ve Kanada gibi batı ülkelerinden olan toplam 9 cerrah canlı cerrahi ugulamasına görev aldı.”
‘SADECE GÖZÜ UYUŞTURARAK AMELİYATI YAPTIK’
Kendisinin 83 yaşında seker hastalığı olan bir hastayı ameliyat ettiğini belirten Prof. Dr. Remzi Avcı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Genelde canlı cerrahilerde hastanın huzursuz olabileceği düşünüldüğünden genel anestezi tercih edilir. Ancak benim ameliyat ettiğim hastanın genel sağlık durumu çok iyi olmadığı için genel anestezi verilemedi ve sadece gözünü uyuşturarak ameliyatı yaptık. Hasta ameliyat öncesi sadece ışığı görebiliyordu. Yoğun göz içi kanaması ve sinir tabakasında çekinti yaratan zarlar gelişmişti. Ameliyatı başarıyla gerçekleştirdik. Bir başkasının bakımına muhtaç olan hasta, ameliyat sonrası kendi yaşamını sürdürebilecek iyi bir görmeye ulaştı.”
‘GURUR VERİCİ’
Canlı cerrahi uygulamalarının konferans vermekten çok daha farklı olduğunu, yapılan ameliyatın anında toplantı salonuna aktarılması nedeniyle hata götürmeyen ciddi deneyim ve soğukkanllıklık gerektiren heyecenlı bir iş olduğunu belirten Prof. Dr. Avcı böyle bir ameliyatın bir cerrah tarafından başarı ile gerçekleştirilmesinin, hem kendisi hem de Türkiye adına gurur verici olduğunu söyledi.