Türkiye Musevileri, Hanuka’yı cumhuriyet tarihinde ilk kez halka açık alanda ve devlet erkanının katılımıyla kutladı. Ortaköy Sinagogu hahamı ile Ortaköy Büyük Mecidiye Camisi imamı 9 kollu şamdandaki mumları birlikte yaktı.
Museviler tarafından “Işık Bayramı” ya da “Yeniden Adanma Bayramı” olarak kutlanan Hanuka ilk kez Müslüman bir ülkede halka açık alanda kutlandı. Ortaköy Camisi’nin hemen yanındaki Ortaköy Meydanı’nda düzenlenen tarihi kutlamaya Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Levent Murat Burhan, Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar, ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter katıldı.
Müslüman ve Hıristiyan toplumunun dini temsilcileri de tarihi kutlamada Türk Musevi Cemaati’ni yalnız bırakmadı. Yüzlerce Musevi ve Türk vatandaşının katılımıyla gerçekleştirilen kutlamada konuşan Hahambaşı Rav İsak Haleva, “Burada hep birlikte olmanın heyecanını ve onurunu sizlerle paylaşıyorum. Türkiye Hahambaşısı ve Türkiye Musevi Cemaati Ruhani lideri sıfatımla yaşamımın en görkemli bu gününü ömrüm boyunca gönlümde muhafaza edeceğim” dedi.
Hanuka Bayramı’nın ilk kez meydanlarda kutlanması Türk Musevi cemaatinde de sevinçle karşılandı. Hanuka Bayramı, “Hanukiya” denilen dokuz kollu özel bir şamdanın kollarındaki mumların hep birlikte yakılmasıyla son buldu. Ortaköy Sinagogu Hahamı Akaali Rav Naftali Haleva ile Ortaköy Büyük Mecidiye Camisi imamı Bilal Doğan’ın birlikte şamdandaki mumlardan birini birlikte yakması tarihi kutlamanın en özel anını oluşturdu. Ortaköy meydanını soğuğa rağmen dolduran vatandaşlar minik çocukların sahneye çıkması ile birlikte hep birlikte Hanuka şarkısını söyledi. Töreni izleyen vatandaşlar gözyaşlarına hakim olamadı. Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar konuşmasını yaparken Musevi vatandaşlar tezahürat yaparak sevgi gösterilerinde bulundular.
HANUKA NEDİR?
İbrani takvimine göre Kislev’in 25. günü başlayıp 8 gün süren bir Musevi bayramı olan Hanuka “Işık Bayramı” ya da “Yeniden Adanma Bayramı” olarak da anılıyor. “Hanuka” sözcüğü İbranice “adama, ithaf etmek” anlamlarına geliyor. Bu bayram, Gregoryen takvimiyle aralık, kasım sonu ya da çok ender olarak ocak başına denk geliyor. Bayram, “Hanukiya” adı verilen, 9 kollu şamdanın kollarının yakılmasıyla kutlanıyor ve her gün bir koldaki mum yakılarak tamamlanıyor.