Bel ağrısı ve bel fıtığı toplumun büyük bölümünü etkileyen yaygın bir sağlık problemidir. İnsan omurgasının en çok yükbel.jpg binen ve hareket sistemi ile ilgili rahatsızlıkların en sık ortaya çıktığı alan bel ( lomber) bölgesidir.
Bel fıtığı (Lomber Disk Hernisi) iki omur arasında omurgaya binen yükü emen ve eşit dağılımını sağlayan disk olarak tanımlanan yapının omuriliğe ve/veya sinir köklerine doğru fıtıklaşması sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu fibröz doku (annulus fibrosus) zorlanma ile yırtılabilir ve yumuşak disk materyali (nucleus pulposus) kanala doğru kayar ve disk hernisi, bel fıtığı, raptüre disk, hernie nucleus pulposus ve ya prolabe disk olarak tanımlanır.
Halk arasındaki yaygın inanışa göre bel ağrısı olan hasta kendisinde bel fıtığı olduğunu düşünür. Bu yanlış bir inanıştır. Bel ağrısı bel fıtığına bağlı olabileceği gibi lomber spinal dar kanal dediğimiz spinal kanalda daralamaya, omurilik tümörüne veyahut kas iskelet sistemini ilgilendiren çeşitli hastalıklara bağlı olabilir. Bu yüzden hastanın uzman hekim yardımı alması daha uygundur. Öncelikle hastalığın tanısı Röntgen, MR, axial tomografi ile uzman hekimler tarafından konulmalıdır. Mevcut şikâyet, basit medikal tedaviyle düzelebilecek ya da ciddi cerrahi girişim gerektirecek bir problem olabilir.
Disk hernisi sinir köküne baskı yaparsa ağrı oluşturur ve devamı halinde siniri bozabilir. Bacaklara doğru gelişen ağrı ileri dönemlerde sinirlerdeki hasar ve baskı arttıkça his kusurları ve güçsüzlük olarak ortaya çıkar.
Bu semptomların ortadan kaldırılması için öncelikle uzman hekimler tarafından muayene olunmalı ve tanı konulmalıdır. Cerrahi tedavi seçilmeden öncelikle ozon tedavisi uygulanmalıdır.
Ozon fıtığı oluşturan Nucleus pulpususun yapısındaki muco-polysacharidleri okside eder. Okside olan muco-polysacharidleri fıtık çevresindeki hücresel metabolizmayı arttırır. Artan metabolizma sayesinde fıtık hacmini küçülür. Küçülen fıtık ile yırtık bölgesindeki skatrizasyon engellenir ve bir süre sonra da görüntü normale döner.
Ozon vertebral sinir lifleri üzerinde analjezik etki yapar.
Ozon anti inflamatuar ile uyarılma ve adelelerin damar plexusundaki baskısını azaltır.
Herhangi bir yan etkisi veya riski olmadan uygulanan ozon tedavisi günlük yaşamınızı etkilemez. Anestezi ya da sedasyon olmadan uygulanabilen ozon terapisi, disk hernisi tedavisinde dört yolla uygulanabilir:
1. Ozon enjeksiyonu
2. Dozu önceden belirlen Ozonun para vertebral adelelere enjeksiyonu.
3. Sistemik ozon major hemoterapi
4. Sistemik rektal ugulama.
Her hastanın durumuna ve ozona olan tepkisine göre değişmekler beraber ortalama olarak 12-15 seans yeterli olmakta ancak 30 seansa kadar çıkabilmektedir. Yapılan çalışmalarda 10 seanstan az olan uygulamalarda başarı oranları çok düşük olmaktadır. Yeterli uygulama yapıldığında başarı 80% – 90% aralığındadır
Sonuç olarak lokal direk veya indrek difüzyonla uygulanan ozon oksiyen seviyesini arttırarak (hyper oxygenation) arteriel ve venöz damar cidarlarında fizyolojik tonisite oluşturur. Kanalda yaptığı dekonjesyon etkisi ve artan oksiyen seviyesi inflamasyonu azaltarak sinir kökü üzerindeki baskıyı azalır ve ağrıyı ortadan kaldırır.
Bu özellikleri ile yapılan çalışmalar ve klinik uygulamalarla Ozon terapi’nin bel fıtıklarında klasik tedavi ve cerrahi tedavi ile karşılaştırıldığında öncelikle seçilmesi gereken etkin bir tedavi yöntemi olduğu ispat edilmiştir.