SAĞLIK: Rezene çayı hazmı kolaylaştırıyor

Rezene Çayının Faydaları

Rezene çayı etkili ve faydalı özelliklere sahiptir. Bu çay insan sağlığının geri getirilmesi ve birçok hastalık ve rahatsızlıklardan kurtulmak için mükemmel bir içecektir. Rezene çayının bilinen en önemli özelliği bağırsak gazlarını gidermesidir. Bilinçli anneler, gaz sorunu olan bebeklerine rezene çayı içirir. Ayrıca, rezene çayı emziren annelerde süt yapar.

Rezene (Foeniculum vulgare) – maydanozgiller ailesinden olan koyu yeşil gövdeli 120 sm boyunda, hoş kokulu bir bitkidir. Rezene bitkisi çok dallı ve ince yapraklarıdır. Çiçekleri bitkinin uç kısmında şemsiye şeklinde toplanmıştır. Tohumları oval şeklindedir. Rezenenin ana vatanı Akdeniz ve Yakın doğudur. Rezene hazirandan temmuza kadar çiçek açar. Rezene soğuk seven bitki olduğu için tohumları düşük derecelerde de yeşerebilir.

Rezene hoş kokusu, tadı ve faydalı özelliklerinden dolayı yemeklerde, alternatif ve geleneksel tıp tarafından geniş olarak kullanılmaktadır. Rezene bitkisi çok iyi damar genişletici etkiye sahiptir. Gerektiğinde müshil etkisi yapar. Ayrıca anti-enflamatuar ve balgam söktürücü özellikleri vardır. Aynı zamanda, uyku getirir ve sakinleştirici olarak kullanılır. Rezene, iştahı açar, bağışıklık sistemini güçlendirir ve meme bezleri fonksiyonlarını normalleştirir.
Rezene bitkisinden hazırlanan çeşitli demlemeler, çaylar ve bir sıra sağlık için önemli olan tarifler vardır. Mesela rezeneden hazırlanan demleme çok iyi bir safra söktürücü ilaçtır. Bu demleme göz iltihabı ve kızarıklıklardan kurtulmaya yardımcı olur. Bundan başka, rezene, harika bir mide suyu stimülatörüdür.

Rezene Bitkisinin Kimyasal Bileşimi

A, C, B, PP, P vitaminleri; manganez, çinko, kalsiyum, selenyum, demir, bakır, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum; sakaridler, uçucu yağlar, flavonoidler, esterler; oleik, petroselinink, linoleik ve palmitik asittir.

Rezene Çayının Faydaları

• Uykusuzluğu giderir
• Düşük asitli gastritlerde içilir
• Sindirim bozukluklarına yardımcı olur
• Karaciğer hastalıklarına iyi gelir
• İyi bir safra söktürücüdür
• Öksürüğü giderir
• Böbrek taşlarından kurtarır
• Karaciğer, böbrek ve üriner sistem iltihaplı hastalıklarında kullanılır
• Safra kesesi ve sindirim organları hastalıklarına iyi gelir
• Astım atakları ve solunum yolu hastalıkları zamanı iyi gelir
• Kronik kabızlığı giderir
• Terletici, idrar söktürücü etkiye sahiptir

Rezene Çayı Nasıl Hazırlanır?

Rezene çayının hazırlanması çok kolaydır. Bu çayın tarifi: bir y.k rezenenin üzerine yaklaşık 1 litre kaynar su koyun ve demlenmeye bırakın. En iyi demleme termosta olacaktır. Bunun için çayı akşamdan demleyin. Termosta demleme sabaha kalır ve rezenenin bütün faydalı bileşimleri suya çıkar. Sabah çayı süzün ve için. Bu çay günde 3-4 kere yemekten önce içilir. Bebeklere günde 3-4 çay kaşığı içirilir. Bu halde alerjik bir durum olmaz ise bunu her emzirmeden önce 6 çay kaşığına kadar artıra bilirsiniz.

Rezene çayının zararları ve yan etkileri

Düşük tansiyonlu insanlara, bu bitkiye alerjisi olanlara bu çayı dikkatli kullanmaları tavsiye edilir.