SİYASET: Selahattin Demirtaş: “Eşbaşkanlar değişmeyecek”

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, yeniden aday olmak istemediğine yönelik bir süredir dile getirilen iddiaları yanıtlarken, “Parti bu konuyu tartışmak istemiyor” dedi ve göreve devam edeceklerini söyledi. Demirtaş, Yunanistan’da iktidardaki Syriza Partisi heyetini kabulde gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı.
24 Ocak’ta yapılacak HDP kongresinde eşbaşkanlığa Figen Yüksekdaüğ ile birlikte aday olacaklarını açıklayan Demirtaş, eş başkanlar olarak kendilerinin bunu tartışmak istediklerini ancak partinin bu konuyu tartışmak istemediğini ve mevcut eş genel başkanların devamı konusunda ısrarcı olunduğunu söyledi. Demirtaş, “HDP çok iyi bir noktaya geldi ama Türkiye kötü bir noktaya doğru gidiyor. Türkiye için daha iyi ne yapabiliriz, HDP’de şu an bu tartışılıyor” dedi.
Demirtaş, Musul’a asker gönderilmesi ve Irak yönetiminin tepkisini değerlendirirken, “Türkiye, Davutoğlu yönetiminde giderek savaşa sürüklenen bir ülke durumundadır. Başından beri Davutoğlu hükümeti savaşın Türkiye’ye kazandıracağını düşünen savaşçı politika izlemiştir. AKP, Türkiye’yi Ortadoğu bataklığına sürüklemede kararlı” dedi. Ak Parti’nin çok sayıda diyalog kanalı açılabilecekken bunların hepsini reddedip savaşta ısrar ettiğini, bunun ise “çılgınlık” olduğunu savunan Demirtaş, “Şu anda Kürt sorunuyla ilgili diyalog kanalları sonuna kadar açık ama bunu kullanmıyor. Ne yapıyor? Her gün içeride ve dışarıda operasyon yapıyor” dedi.
ABD yönetimi ile yaptıkları görüşmede onların da çözüm sürecinin yeniden başlatılmasından yana olduğunu kendilerine aktardığını belirten Demirtaş, “Dünyanın neredeyse tamamına yakını Türkiye’de müzakere isterken, AKP savaş istiyor… Her gün katliam yaşayan bir ülkeye dönüştük” diye konuştu.