Bakanlar Kurulu dün Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşkü’nde toplandı. Toplantı yaklaşık 5 saat sürdü. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, toplantı devam ederken basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Rus uçağının düşürülmesinden sonra ortaya çıkan durumun her yönüyle ele alındığını vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti: “Geçen hafta Bakanlar Kurulu’nda alınan karar gereği bazı bakanlar arasındaki koordinasyonla çeşitli bakanların katıldığı toplantı yapılmış, bunun sonucunda en iyimser ve en kötümser senaryolar detaylı bir şekilde çalışılarak farklı alanlarda hangi sonuçların ortaya çıkacağı ve Türkiye’nin atması muhtemel adımlar üzerinde uzun uzun durulmuştur.” Kurtulmuş, TSK’nın Başika Kampı’ndaki varlığı konusunda ise şunları kaydetti: “Kuzey Irak’ta Türkiye’nin varlığının en önemli nedenlerinden birisi DAEŞ ile yapılan mücadeledeki Türkiye’nin etkin olarak üstlendiği durumdur. İkinci önemli husus ise Türkiye’nin DAEŞ ile mücadelede özellikle Kuzey Irak’ta hem Peşmerge unsurlarına hem de Musul Ulusal Muhafızlarına vermiş olduğu eğitim desteğidir. Başika Kampı ile ilgili olarak da Mart 2015’ten itibaren Türkiye bu eğitimlerini veriyor.”
Kurtulmuş, Rusya savaş gemisinin boğazlardan geçişi sırasındaki görüntüler konusunda ise, “İlgili bütün girişimlerde bulunmuştur. Boğazlardan geçiş, Montrö Antlaşması çerçevesinde belirlenmiş bir husustur ve oradan geçilen ülkenin güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde geçişleri olması gerekir.
Biz maalesef o görüntüleri biraz da şova dönük görüntüler olarak algıladık. Yani buna, böyle bir geçişe, şova ihtiyaç yoktu” dedi. Kurtulmuş, ortaya çıkan görüntünün, Türkiye’nin güvenliğini tehdit altına aldığının da açık olduğunu söyleyerek, “Halbuki hiçbir şekilde oradan geçiş yapan Rus gemilerine karşı en ufak tehdit söz konusu değildir. O görüntünün olmamasını arzu ederdik. Biraz da çocukça bir şov olduğunu ifade edeyim bir kere daha. Ancak bununla ilgili olarak uluslararası hukukun Türkiye’ye tanımış olduğu bütün imkanlar kullanılarak, önce Türkiye’deki Rusya Federasyonu’nun büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına davet edilmiş, gerekli hususlar kendilerine hatırlatılmıştır” dedi.
Aynı görüntünün tekrar yaşanması ihtimaline karşın, ne gibi tedbirler alınacağının sorulması üzerine de Kurtulmuş, “Böyle bir şeyle karşı karşıya kalırsak da bunların tedbirleri var tabii” diye konuştu.
Kurtulmuş, Türkiye’nin K. Irak’taki varlığının basındaki abartılı ve maksadını aşan yayınlar nedeniyle kamuoyuna yansıdığını aktardı. Kurtulmuş şöyle konuştu: “Irak hükümetindeki bu hassasiyeti anlıyoruz. Buna saygı duyuyoruz. Türkiye’nin Kuzey Irak’taki varlığı, merkezi Irak hükümetine karşı değil, tam tersine merkezi Irak hükümetinin de gücünü artıracak şekilde DAEŞ ile mücadelede etkin bir dayanışmanın sağlanması içindir.”
Kurtulmuş, “Asker sevkiyatıyla ilgili merkezi hükümetin haberi vardı’ dediniz, değil mi?” şeklindeki soru üzerine, “Türkiye’nin Kuzey Irak’taki varlığı, eğitim alanında. Zaten zamanın İçişleri Bakanı’nın daveti üzerine Türkiye oraya gitmişti” dedi.