DÜNYA: Kırım ‘Türk Caddesi’nin adını değiştiriyor

Rusya’nın ilhak ettiği Ukrayna’nın Kırım Özerk Bölgesi’nin merkezi Simferopol’deki Rusya yanlısı belediye şehir merkezindeki Türk Caddesi’nin adını değiştirmeye hazırlanıyor. Kırım’ın Türiye ile ilgili değişiklikleri bununla da kalmıyor. Kırım kentleri Türkiye’deki kardeş kentlerle ilişkilerini kesiyor.
Simferopol Belediye Başkanı Gennadiy Baharyev, ’Kırım Rus Cemaati’ adlı kuruluşun Türk Caddesi’nin adının kaldırılarak bu caddeye, geçen hafta düşürülen Rus SU-24 uçağının ölen pilotu Oleg Peşkov’un adının verilmesini teklif ettiğini söyledi. Kendisinin de bu teklifi inceleyerek uygun gördüğünü belirten Baharyev, Belediye Meclisi’nde gereken kararın alınmasının ardından caddenin adının Oleg Peşkov Caddesi olarak değişebileceğini dile getirdi.
Kırım’daki kentler Türkiye’deki kardeş şehirleriyle bağlarını tek taraflı olarak kesme kararı aldı. Açıklamayı Kırım Başbakanı Sergey Aksenov, Twitter hesabından yaptı. Açıklmada ”Kırım kentleri Türkiye’deki kardeş şehirleriyle ilişkileri tek taraflı olarak koparıyor” ifadelerini kullandı.
Bu karar, Kırım’daki 5 kentin Türkiye’deki şehirlerle imzaladığı kardeş şehir anlaşmasının askıya alındığı anlamına geliyor. Aralarında kardeş şehir anlaşması olan kentler şöyleydi: Simferopol–Eskişehir, Yalta–Antalya, Kerç–Çanakkale, Sak–Fetiye, Yevpatoriya–Silifke.