DÜNYA: Rusya için tehlike çanları çalıyor

Petrol fiyatlarında düşüşün sürmesi durumunda yeni bir kriz dalgasıyla karşı karşıya kalması beklenen Rusya için tehlike çanları çalıyor. Petrol fiyatları son 7 yılın en düşük seviyelerine gerilerken, brent petrol 40 dolar seviyesinden işlemde.
Petrol fiyatlarında düşüşün sürmesi durumunda yeni bir kriz dalgasıyla karşı karşıya kalması an meselesi olarak görülen Rusya için tehlike çanları çalıyor. Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları son 7 yılın en düşük seviyelerine yakın seyretmeye devam ediyor.
Petrol fiyatlarında, OPEC’in üretimi kısma yönünde bir adım atmaması ve pazar payını koruma stratejisi devam ettirme kararıyla başlayan aşağı harekette dün fiyatlar 2015 yılının en düşük seviyesine gerilerken, 2008-2009 finansal krizinde görülen seviyelere yaklaştılar.
NYMEX’de Batı Teksas petrolünün varil fiyatı dün 40,15 dolardan 37,50 dolar/varil seviyesine kadar geriledi. Şu sıralarda ise düne göre 10 cent artışla 37,75 dolar/varilden işlem görüyor.
Brent petrolü ise 40,60 dolar/varil seviyesine kadar gerçekleşen düşüşün ardından düne göre 23 cent artışla 40,96 dolar/varil seviyesinde.
Uzmanlar Rusya ekonomisi için en büyük tehdidi petrol fiyatlarındaki düşüş olarak görürken, 35 dolar seviyelerine gerileyebilecek bir petrolün bile Rusya ekonomisi için tehlikenin boyutunu artırarak, ekonomik krizin hissedilebilirliğini güçlendirebileceğini belirtiyor.