Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Bölümü’ndeki laboratuvarda kişiye özel hazırlanan ve akıllı molekül içeren prostat kanseri ilaçları üretiliyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Bölümü’nde nükleer Tıp Uzmanı Prof. Dr. Levent Kabasakal ve İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Radyofarmasist Yrd. Doç. Dr. Meltem Ocak tarafından hazırlanan kişiye özel akıllı molekül içeren özel ilaç reçeteleri ile prostat kanserlerinde tümör ya tamamen kayboluyor ya da küçülüyor. Böylece hastaların hem yaşam süreleri uzuyor hem de yaşam kalitesi artıyor. Tedavi şimdiye kadar 50 hastada uygulandı. 1 milyon TL bütçe ile 2010’da faaliyete geçen atom laboratuvarı için Dr. Ocak, 2 yıl Avusturya’da, 2 yıl da Amerika’da akıllı molekül içeren ilaçların hazırlanması üzerine eğitim gördü. Laboratuvarda şimdiye kadar 500 hastaya bin 500’ün üzerinde ilaç hazırlandı ve görüntüleme tedavisi uygulandı. Prof. Dr. Kabasakal, 5 kişinin görev yaptığı laboratuvarla ilgili “Nükleer tıpta uygulanan ilaçları burada biz üretiyoruz. Bu tedavinin sağlık ekonomisine ülkemiz açısından katkısı büyük” dedi. Prof. Dr. Kabasakal “Bu tedavi Almanya’dan sonra ilk Türkiye’de uygulanmaya başlandı. Hastaların hepsinde olmasa bile büyük kısmında yaşam süresi uzuyor” diye konuştu.
İlacın hastaya damar yoluyla 4-8 kür şeklinde uygulandığını belirten Prof. Dr. Kabasakal “Bu molekül ilaç tümörün olduğu yeri bulup, oraya yapışıyor. Tümöre çok yüksek radyasyon veriyor. Bu da tömürün kaybolması ya da küçülmesini sağlıyor. Üstelik yan etkisi de yok denecek kadar az” dedi.
Tedavinin SGK kapsamında yapıldığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Meltem Ocak da ilacı kişiye özel olarak nasıl hazırladığını şöyle anlattı: “Uzman doktorun hazırladığı reçetede tümörün yapısına göre radyasyon miktarı belirleniyor. Belirtilen dozlara göre de ilacımız kişiye özel hazırlanıyor. Hastalığın ilerlemiş olması ya da hastanın genel durumuna göre radyasyon miktarı belirleniyor.”