HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, mini bir anayasa paketinin getirilmesi tartışmalarına ilişkin, “Daha önceki dönemlerde gündeme gelen 60 madde, Türkiye’nin temel sorunlarına çözüm sunan maddeler değildir. AKP, bu maddeleri yeniden gündeme getirerek, yeni anayasa beklentilerini gündemden düşürmek istemektedir” dedi.
Baluken, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Silvan ve Nusaybin’de yaşananlara ilişkin rapor hazırladıklarını belirterek, Derik’te gerçekleştirilen terör operasyonlarının halka karşı yapıldığını ileri sürdü. Raporun içeriğine dair bilgiler veren Baluken şöyle devam etti: “Silvan’da 6 defa sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Havadan asker indirmeler, helikopterlerden ateş açmalar, sivillerin havan topları ile dövülmesi gerçekleştirildi. Birçok yer harabeye çevrildi. Bu uygulamalar neticesinde 18 Ağustos ile 14 Kasım arasında 16 sivil insan katledildi. 4 asker ve 5 polis yaşamını yitirdi. Silvan’da ticaret hayatı neredeyse durma noktasına geldi. Devlet, Silvan halkına ‘Buradaki harabeyi PKK yaptı diye imza atarsanız zararınızı karşılarım’ diyor. Yaraların sarılması adına ciddi bir çalışma yoktur. Bu yıkımlardan dolayı neredeyse, 20 bine yakın insan Silvan’dan göç etmek zorunda kaldı.”
Baluken’in ardından konuşan HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar da son 6 ayda 17 ilçe ve kent merkezinde toplam 117 gün sokağa çıkma yasağı uygulandığını belirtti.
Sancar, Nusaybin’de gerçekleştirilen terör operasyonlarının, “Yugoslavya iç savaşındaki tablodan farklı olmadığını” iddia ederek, “Keskin nişancılar sokağa çıkma yasağının olduğu kentlerde iş başındalar” diye konuştu.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baluken, Ak Parti Diyarbakır Milletvekili galip ensarioğlu’nun “devletin Öcalan ile görüştüğü” yönündeki açıklamasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, “Söyledikleri yalandır. Öcalan ile devletin bir teması yoktur. Böyle bir görüşme söz konusu değil. Öcalan ağır tecrit altındadır. Bir an evvel Öcalan üzerindeki tecrit kaldırılması ve İmralı’ya gidiş yolu açılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Baluken, milletvekillerine yapılan müdahalelere ilişkin ne gibi girişimlerde bulunacaklarının sorulması üzerine daha önce de raporlar alarak hukuki girişimlerde bulunduklarını, ancak hiçbir yargı kararı çıkmadığını kaydetti.
“Mini Anayasa paketi tartışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusunu da yanıtlayan Baluken, “Daha önceki dönemlerde gündeme gelen 60 madde, Türkiye’nin temel sorunlarına çözüm sunan maddeler değildir. AKP, bu maddeleri yeniden gündeme getirerek, yeni anayasa beklentilerini gündemden düşürmek istemektedir. Bu konuda partilerin sundukları çalışmalara bakmak gerekiyor” diye konuştu.