MİT tırlarındaki devlet sırrı niteliğindeki malzemeleri ifşa ettikleri gerekçesiyle cezaevine konan Can Dündar ve Erdem Gül’ün avukatları tutuklama kararına yaptıkları tehdit gibi itirazı üst mahkeme de reddetti. Mahkeme kararın yapılanın gazetecilik faaliyeti olarak değerlendirilemeyeceğine yer verildi.
Mit Tırlarının durdurulması ile ilgili soruşturmada tutuklanarak cezaevine konan Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün avukatları, İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği’ne “Biz üzerimize düşeni yapıyor ve anayasaya,yasalara, AİHS’ne, AİHM kararlarına aykırı olan tutuklama kararlarına İtiraz ediyoruz. Gerisi sizin bileceğiniz iş. Tercih ve sorumluluk sizindir” şeklinde hukuk ve kanun dilinden uzak skandal ifadelerin yer aldığı tehdit gibi bir dilekçe sundu.
Söz konusu mahkeme dilekçede yer verilen tahliye talebini aynı gün “Usul ve kanuna aykırı hiçbir yön bulunmadığı ve kararın yerinde olduğu” gerekçesiyle reddetti. Dosya kesin karar verilmek üzere bir üst mahkemeye gönderildi. İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği de bugün verdiği kararda tahliye talebini reddetti. Mahkeme kararında MİT Tırlarının içindeki yardım maddelerinin devlet sırrı niteliğinde olduğu bunları yayınlamanın ifşa etmenin gazetecilik faaliyeti olarak değerlendirilemeyeceği gazetecilerin mesleklerini icra ederken devletin kanunlarına ve yargı kararlarına uymak zorunda oldukları kaydedildi. Kararda her iki süpheli hakkında kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösterir delillerin bulunduğu, atılı suçlar ve öngörülen ceza miktarına göre de tutukluluğun ölçülü olduğu kaydedildi.
Geçtiğimiz hafta MİT Tırlarındaki devlet sırrı niteliğindeki malzemeleri ifşa ettikleri suçlamasıyla ifadeye davet edilen ve soruşturmayı yürüten savcılıkça tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen Dündar ve Gül’ün hakimlik sorgusu ardından tutuklanmışlardı. Tutuklama kararında, daha önce MİT tırlarının durdurulması ve bu eyleme katılanlar hakkında Adana ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıklarınca soruşturma başlatıldığı ve Dündar ve Gül’ün bu soruşturmaları bilebilecek durumda olduklarını belirtilmişti. Dündar ve Gül’ün, MİT Tırlarına ilişkin “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgilerini yayınlamak” suçundan yürütülen örgüt soruşturmasına rağmen bunu yayınladığı kaydedilmişti. Kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu, atılı suçun yasada öngörülen cezasının üst sınırı dolayısıyla bu aşamada adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağına hükmeden hakimliğin, Dündar ve Gül’ün, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek”, “devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklamak” ve “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlarından tutuklanmalarına karar verdiği belirtilmişti. Can Dündar ve Erdem Gül Silivri Cezaevi’nde tutuluyor.