TEKNOLOJİ: İnovasyon Haftası

TİM’in düzenlediği 4. İnovasyon Haftası, perşembe günü başlıyor. İnsansı robot gösterilerinin yapılacağı, uzayda 5 ay geçiren astronot Hadfield’in konuşmacılar arasında olacağını söyleyen TİM Başkanı Büyükekşi, “Şirketlerde yeni buluşların geliştiği kültürün yaygınlaşmasını istiyoruz” dedi. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), bu yıl 4’üncüsünü gerçekleştireceği ‘Türkiye İnovasyon Haftası’ etkinlikleri perşembe günü başlıyor. TİM, ‘Sınırsız inovasyon, sınırsız potansiyel’ temasıyla düzenleyeceği etkinliklerde dünyaca ünlü konukları ağırlayacak. İstanbul Kongre Merkezi’nde 3 Aralık’ta başlayıp 3 gün sürecek ‘Türkiye İnovasyon Haftası’nda birbirinden önemli konuklar sahne alacak. Ali Koç’tan Hüsnü Özyeğin’e Türk iş dünyasının önemli isimlerinin yer alacağı etkinliklerde, uluslararası alanda da önemli çalışmalara imza atmış inovasyon guruları sahne alacak. Etkinlikler hakkında bilgi veren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bunlar arasında öne çıkan hem bilim insanı, hem müzisyen, hem de mütevazı bir astronot olan Chris Hadfield, insanların uzaya karşı ilgisini farklı yaklaşımlarıyla ortaya koyacak. Uzayda yaşamı videolar ile halka anlatan Hadfield, etkinliklerde deneyimlerini paylaşacak. ‘The We-economy’ projesini yöneten fütürist araştırmacı, eski gazeteci ve proje yöneticisi Peter Hesseldahl da son kitabı ‘Ground Rules for the Future’ ile büyük şirketlerin birbirleriyle paylaşıma girerek genel fiyatları düşürebileceklerinden bahsedecek, yaratıcılıkta farklı bir bakış açısı sunacak” dedi.

2 YARIŞMA YAPILACAK

İnsansı NAO Robot gösterilerinin yapılacağını kaydeden Büyükekşi, “Bu yıl 2 yarışma düzenledik. Intel’le robot yarışması yaptık. 100 proje başvurdu, 20’ye düşürüldü. Şartımız robotların kâğıt üzerinde olmaması. Ne için tasarlanmışlarsa onun için hareket edecekler” bilgisini verdi. İkinci yarışmanın ise TİMShell ortaklığıyla yapıldığını açıklayan Büyükekşi, “Shell dünyada bir eco-maraton yapıyor. Bunun Türkiye ayağını düzenleyeceğiz” diye konuştu.

80 BİN DOLARLIK PROTEZİ 400 DOLARA YAPTI

İnovasyon Haftası’nın önemli bir diğer konuğu Easton Lachapelle olacak. Lachapelle, 17 yaşındayken felçli bir kızın kullanması gereken protezin 80 bin dolara mal olduğunu öğrenince bu konuda çalışmalar yaptı. İlk yaptığı tasarımla aynı işi gören bir mekanizmayı 3D printer’ların desteği ile 400 dolara mal olacak şekilde tasarlayıp üretti. Prototip, ABD Başkanı Barack Obama’nın dikkatini çekti ve Lachapelle’in NASA’da çalışmalar yapmasının yolunu açtı. 13 farklı dalda sanatçılar ve mucitlere fon bulma ağı sunan Kickstarter Kurucu Ortağı Charles Adler de Türkiye İnovasyon Haftası’nın bir başka konuğu olacak.

‘AMACIMIZ EKOSİSTEM YARATMAK’

Büyükekşi, “Amacımız Türkiye’de fikirlerin inovasyonla ticarileşme sürecinin kolaylaştığı girişimcilik ekosistemini oluşturmak. Şirketlerde yeni buluşların geliştiği kültürlerin yaygınlaşmasını istiyoruz” dedi.