Yapılan çalışmalarda günde 2-4 gram olarak alınan balık yağı konsantrelerinin kalp hastalığı riskini belirgin şekilde azalttığı görülmüştür. Bu olumlu etkiler kolesterol düzeyinin düşürülmesinden bağımsızdır.
Doğal (rafine edilmemiş) ve omega-3’ten zengin gıdalar beslenen Grönland Eskimolarında koroner kalp hastalığı çok nadirdir (Tablo-5). Fakat Batı tipi beslenmeye başladıktan sonra oran onlarda da en az beyaz ırk kadar fazlalaşmaktadır.
Tablo-6. Omega-3’ün kalp-damar sistemi üzerine olan başlıca etkileri
Antiaritmiktir; kalp ritim bozukluklarını düzeltir.
Antitrombotiktir; pıhtılaşmayı azaltır
Antiaterosklerotiktir; damar sertliğini azaltır.
Anti-enflamatuvardır; iltihabı azaltır.
Endotel fonksiyonunu düzeltir
Kan basıncını düşürür
Trigliserid düzeylerini düşürür.