EKONOMİ: “Para lazım, satışlara hız verin”

1 Kasım için verdiği ekonomik vaatleri yerine getirebilmek için kaynak arayışına girişen iktidar, gözünü öncelikli olarak özelleştirme uygulamalarına dikti. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) hükümetten gelen yeni talimatlarla birlikte programını bir kez daha gözden geçirdi. Buna göre ilk olarak ilandaki ihaleler ivedilikle sonuçlandırılıp, tahsilatlar gerçekleştirilecek, ardından da yeni varlık satışlarına yoğunlaşılacak. İdare 20 Kasım’daki ihalelerle EÜAŞ’a ait Kürtün, Torul ve Doğankent HES ihaleleri ile Aliağa Kombine Çevrim ve Gaz Tribünleri Santrali satışlarını, 26 Kasım’daki ihalede ise Bursa Doğalgaz Santrali satışını sonuçlandırmayı hedefliyor. Maliye’nin bel bağladığı bir diğer para kaynağı ise TEKEL’in hemen hemen her şehirde bulunan arsa ve binalarının satışı. Sırf bu gayrimenkulleri satabilmek için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı uhdesinde kurulan TTA Gayrımenkul AŞ, ilan üstüne ilan yayınlayarak arsa ve binaları elinden çıkarmaya devam ediyor. 2016 ortalarına doğru TEKEL arsa ve binaları için tamamının satılmış olması hedeflendi.
Hükümetin kaynak konusunda en fazla bel bağladığı satış ise Milli Piyango özelleştirmesiydi. 12 yıldır gündemde olan talih kuşu özelleştirmesi şu an için hükümet açısından tam bir fiyaskoya dönüştü. 15 Temmuz 2014’te gerçekleştirilen ihalede ne en yüksek teklifi veren Net Şans-Hitay OGG, ne de ikinci yüksek teklifi veren ERG-Ahlatcı OGG bugüne dek sözleşme imzalayabildi. ERG-Ahlatcı OGG 10 Aralık tarihine kadar taahhüt ettiği parayı yatırmazsa ihalede en başa dönülecek. Şans oyunlarının lisans verilerek özelleştirilmesi için açılan ihaleyi, verdiği 2 milyar 755 milyon dolar+KDV’lik teklifle kazanan ancak kur farkını gerekçe göstererek sözleşme imzalamaya yanaşmayan Net Şans-Hitay OGG’nin ardından ÖİB, 2 milyar 750 milyon dolarla en yüksek ikinci teklifi veren ERG-Ahlatcı OGG’ye lisans sözleşmesinin imzalanması için 22 Nisan 2015’te davet yazısı göndermişti. ERG-Ahlatcı OGG de ÖİB’den ek süre istemişti. Süre 10 Aralık’ta dolacak ancak idare, teklif sahibinden sözleşmeyi imzalayıp imzalamayacaklarına dair halen net bir işaret alabilmiş değil.
AKP’nin, bir bölümü 1 Ocak 2016’dan itibaren yerine getirilmek zorunda olan vaatlerinin toplam maliyetinin 22.3 milyar lirayı bulacağı tahmin ediliyor. Emeklilere yapılacak 100 liralık ödeme, yem ve gübrede KDV’nin sıfırlanması, polislerin 2200 olan ek göstergelerinin 3000’e çıkarılması 1 Ocak’tan itibaren uygulanmak zorunda olduğundan, bu aşamada tahminen yaklaşık 5 milyar liralık yeni bir kaynak gerektiriyor.