Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından havacılığa daha güvenli, daha hızlı hizmet vermek amacıyla başlatılan SMART Projesini 22 Kasım 2015 günü tam kapasiteyle faaliyete geçeceği bildirildi.
Türkçe açılımı “Hava Trafik Yönetimi Sistemlerinin Sistematik Modernizasyonu” olan SMART (System Modernisation of ATM Resources ) projesinin tam kapasiteyle faaliyete geçmesi konusunda DHA Muhabirinin sorusunu cevaplayan DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, ” SMART Porjesi 22 Kasım gününden itibaren tam kapasiteyle çalışmaya başlıyor. Son iki üniteninde kontrolleri tamamlandı. Böylece yeni proje ile Türkiye Hava Sahası bundan böyle artık daha güvenli ve daha hızlı olarak hizmet verecektir” dedi.
G-20 zirvesi için Genel Müdürlüğü ilgili çalışmaları bizzat yerinde takip etmek amacıyla Antalya’ya giden Serdar Hüseyin Yıldırım zirveden sonra geniş olarak açıklama yapacaklarını belirterek sistemin tam kapasiteyle devreye girmesinden dolayı çok mutlu olduğunu sözlerine ekledi.
DHMİ yetkililerinden edinilen bilgiye göre halen Ankara ve İstanbul olarak iki ayrı FIR (Flight İnformation Region/Uçuş Bilgi Bölgesi) olarak bölünmüş olan Türk Hava Sahası hava trafik hizmetlerinin SMART Projesinin hayata geçmesiyle birlikte tek bir merkezden idare edilmeye başlanacak.
Proje Haziren ayında ilk kez devreye girdiğinde SMART’ta ciddi bir arıza yaşanmıştı. Bu gelişmelerin ardından rapor hazırlayan DHMİ, SMART’ı yedeğe aldı. Operasyon yükü yeniden eski sistem üzerine geçirildi. Aradan geçen 5 ay sonra DHMİ, Havacılıkta Devrim olarak nitelenen SMART Projesini tam kapasiteyle faaliyete geçirerek Türk havacılığının hizmetine verdi.
Üst düzey bir DHMİ yetkilisi konuyla ilgili olarak , ” Buna göre hava trafik knotrol sistemi alt yapısı güncel standartlar doğrultusunda yenilendi, modern kontrol fonksiyonlarına kavuştu, geleceğe dönük kapasite artışı da sağlanmış oldu. SMART projesiyle birlikte uydu destekli (VSAT) , karasal dijital hatlardan oluşan (IP-MPLS-VPN) ses ve radar veri ağı (data network) sayesinde acil durumlarda yukarıda belirtilen yaklaşma (APP) kontrol merkezlerinden her biri diğerinin yedeği olarak görev yapabilmektedir. Bu konfigürasyon sayesinde Türkiye hava trafik kontrol teknik altyapısı, halen pek az ülkenin sahip olduğu bir yapıya kavuşarak, güvenilirliği artacak ve gelecek 20-30 senelik hava seyrüsefer hizmetlerinin ihtiyacını karşılayabilecektir.
Bu arada tüm Türkiye hava sahasına hizmet verecek Ankara’daki yeni bina 41 bin metrekare olarak inşa edilmiş olup, toplam 75 adet hava trafik kontrolörü çalışma pozisyonu mevcut olarak hazırlandı. Bina yaklaşık 500 hava trafik kontrolörü ile 200 kişilik teknik personelin görev yapabileceği kapasitede.
Yeni binada hizmet yapacak tüm personelin tayin ve atamaları da tamamlandı. 17 Kasım Salı gününden itibaren 22 Kasım 2015 gününe kadar tüm hazırlakların tamamlanarak hizmetin tam kapasiteyle devreye gireceği bildirildi.
Böylece Smart Türkiye hava sahasındaki trafiği yönetmek için tamamen aktif hale geldi. Eski radar ve trafik sistemleri ise izleme modunda kalacak. Ancak iki sistem de bir süreliğine birlikte kullanılmaya devam edecek.
9 yıl sürdürülen çalışmaların sonucunda proje ile ülke hava sahasının sıkışan kapasitesi artırılarak uçuş güvenliği büyük ölçüde sağlanacak. Sistem İstanbul, İzmir Adnan Menderes, Dalaman, Antalya ve Bodrum havaalanlarında oluşturulacak modern sistemlerle entegre edilerek hizmet verecek. Smart Projesi kapsamında 24 radarın yenilenmesi yapıldı. Sistem yan bileşenleriyle beraber yaklaşık 150 milyon Euro’ya mal oldu.