SAĞLIK: Salam ve kanser ilişkisi

Dünya Sağlık Örgütü’nünönceki gün açıkladığı, “Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etler kanser yapıyor” açıklamasına Nobel Ödülü sahibi Alman biliminsanından itiraz geldi. Tümör virüs bilimi alanındaki çalışmalarıyla 2008 yılında Nobel Ödülü’nü alan Alman Kanser Araştırmalar Merkezi’nden Harald zur Hausen, açıklamayı “genelleme“ olarak nitelendirdi.

Kuzey Almanya Radyosu NDR’ye konuşan kanser uzmanı zur Hausen, sığır, domuz, at, keçi, koyun gibi tüm kırmızı et türlerini “hepsi kanser yapıyor” diye nitelemenin doğru olmadığını söyledi.

GENELLEME KANSERİN DÜNYADAKİ SEYRİNE TERS

Böyle bir genellemenin kalın bağırsak kanserinin dünyadaki seyrine ters düştüğünü kaydeden Harald zur Hausen, kırmızı et tüketimi oldukça yüksek olan, ancak kalın bağırsak kanserinin az görüldüğü Moğolistan ve Bolivya’yı örnek gösterdi. WHO’nun daha net tanımlamalar yapması gerektiğini belirten zur Hausen, gerçekten kanser riski taşıyan et türlerinin ayrıntılı incelenmesinin gerektiğine dile getirdi. Kendisinin de geçmişte bu konuda araştırma yaptığını ve sığır etinin kanser riski taşıdığı yönünde bulgulara ulaştığını kaydeden zur Hausen, örneğin domuz etinin kanser etkisinin çok sınırlı olduğunu söyledi.

ENFEKSİYONLAR NEDEN OLABİLİR

Etlerin işlenme şeklinin kansere yolaçtığı tezinin de kanıtlanmadığını belirten Alman Kanser Araştırmalar Merkezi yetkilisi zur Hausen, etlerin pişirilmesinde yapılan yanlışlıkların, işlenmemiş etlerin pişirilmesinde de ortaya çıktığına dikkat çekerek, yapılan genellemenin kendi içinde bir bütünlüğü olmadığını ve WHO raporunun kendisini çok mutlu etmediğini vurguladı.