‘LGBTİ’lerin İnternet Yoluyla İfade Özgürlüğü’ başlıklı raporda LGBTİ sitelerin hukuka aykırı şekilde ‘müstehcen’ olarak değerlendirilip erişimlerinin engellendiğine dikkat çekildi.
Kaos GL, “LGBTİ’lerin İnternet Yoluyla İfade Özgürlüğü” başlıklı bir rapor hazırladı. Avukat Yasemin Öz tarafından kaleme alınan raporda Türkiye’de internet ortamında LGBTİ site ve yayınlara getirilen kısıtlamalar değerlendirildi. gercekgündem.com sitesinde yer alan haberlerin detayları şöyle:
LGBTİ sitelerin, hukuka aykırı şekilde ‘müstehcen’ olarak değerlendirilerek erişime engellenmesi ve buna yönelik başlatıların hukuki süreçlerin yer aldığı raporda dikkat çekici bazı örnekler de yer aldı.
Sonuç bölümünde, Anayasa ve Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmış olan ifade özgürlüğünün uygulamada etkin bir şekilde kullanılabilmesi için, otoritelere internet erişimini kısıtlama yetkisi veren yasal düzenlemelerin, muğlak kriterlere yer verilmeden, ayrımcılığa yol vermeyecek şekilde yeniden düzenlenmelerine ihtiyaç olduğu vurgulandı.
‘Ayrımcılığa yol açıyor’
Raporda yer alan LGBTİ’lerin internet özgürlüklerinin kısıtlanmasına dair dikkat çeken örneklerden bazıları şöyle:
– “5651 sayılı Kanun yürürlüğe girdikten sonra Haziran ayında Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nin tüm fakülte ve bölümlerinde internet üzerinden gey, lezbiyen, biseksüel, travesti ve transeksüel kelimelerini aramanın ya da bu kelimeleri içeren her türlü siteye erişimin engellenmekte olduğu tespit edilmiştir.
Komisyon bileşenlerinden MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu’nun Eskişehir’de yürüttükleri ‘Engelleri Kaldırın’ başlıklı kampanyası ve yine Komisyon bileşenlerinden Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar ve Dayanışma Derneği ve Lambdaistanbul Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti, Transseksüel Kadın ve Erkekler Arası Dayanışma Derneği’nin yaptıkları resmi başvurular neticesinde erişime yönelik engelleme sona erdirilmiştir.”
– “Çeşitli üniversitelerde öğrencilerce kullanılan bilgisayarlardan LGBTİ örgütlerin sitelerine erişimin engellenmesi üzerine, uygulanan filtrelemeler konusunda bilgi edinmek için Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Ege Üniversitesi, hacettepe Üniversitesi, Trakya Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi gibi üniversitelere ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine Kaos Gey ve Lezbiyen Kültürel Araştırmalar Derneği tarafından başvurular yapılmıştır. Söz konusu başvurular üzerine pek çok üniversitelerdeki ve belediyedeki erişim engeli kaldırılmıştır.”
– ‘Eşcinsel ve trans mekan tanıtımlarının yer aldığı, çeşitli haber paylaşımlarının yapıldığı siteler 9 Nisan, 7 Mayıs, 26 ve 27 Mayıs’ta Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından kapatıldı. İdari tedbir uygulanan sitelere Türkiye’den erişim tamamen engellenmiş durumda. Sitelerin belli içeriklerinin engellenmesi yerine tamamının kapatılması dikkat çekerken, 5651 sayılı ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele edilmesi Hakkında Kanun’ kapsamında sansüre uğrayan sitelerin sayısı artıyor.”
– “Çevresine ya da ailesine açık olmayan eşcinsel ve translar açılmaya zorlanıyor. Facebook hesabını korumak isteyen LGBTİ’ler kimlik isimlerini bildirmek zorunda kalıyor. Bu durum ise olası bir şiddet, mobbing ve ayrımcılığa kapı aralıyor. Translar için ise bu uygulama ekstra bir ayrımcılığa yol açıyor.”