DÜNYA: Netanyahu sosyal medyanın diline düştü

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun İkinci Dünya Savaşı’ndaki Yahudi soykırımından, Adolf Hitler’i ikna eden bir Filistinli müftünün sorumlu olduğunu iddia etmesinin ardından Netanyahu’ya büyük tepkiler geldi. İsrail Başbakanı yanlış anlaşıldığını savunurken, sosyal medyaya da fazlasıyla malzeme çıkardı.
Bu arada Netanyah’nun iddiaları Berlin’in tepkisine yol açtı. Netanyahu’nun iddiasıyla ilgili konuşan Merkel, “Nazilerin, Yahudi soykırımından kaynaklanan sorumluluğunun bilincindeyiz” dedi.
Netanyahu, Hitler’in Yahudileri sadece sürgün etmek istediğini, ancak 1941’de Berlin’i ziyaret eden Kudüs Müftüsü Hacı Emin el Hüseyni’nin “o zaman hepsi Filistin’e gelir” diye buna karşı çıktığını söyledi.
İsrail Başbakanı, müftünün “Peki o zaman ne yapayım” diye soran Hitler’e “Hepsini yak” dediğini savundu.
Netanyahu’nun Dünya Siyonist Kongresi’nde yaptığı konuşma büyük tepki çekti.
İsraillilerle yapılan görüşmelerde Filistin’in başmüzakerecisi olan Erakat, “Netanyahu siyasi kazanım için bu konuyu istismar etmeye son vermeli” şeklinde konuştu.
Netanyahu’nun sözleri tarihçiler tarafından da yalanlandı.
Babası tanınmış bir tarihçi olan İsrail Başbakanı’nın konuyu daha iyi bilmesi gerektiğini söyleyen Tel Aviv Üniversitesi profesörlerinden Dina Porat, “Yahudilerin öldürülmesi ya da yakılmasını fikrini Hitler’e açan ilk kişinin müftü olduğunu söylemek yanlış. Dünyayı yahudilerden temizlemek, daha müftüyle görüşmeden de Hitler’in politikasının merkezindeydi” dedi.
Netanyahu’ya yakınlığıyla bilinen İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon da, İsrail Ordu radyosuna verdiği demeçte “Nihai çözüm denilen soykırım, tabii ki müftünün fikri değildi. Hitler’in kötülük dolu beyninin ürünüydü” diye konuştu.
Sosyal medyada çok sayıda tepki mesajı yazılırken, Mahmud Abbas yönetiminin üst düzey yetkililerinden Saib Erakat, “Netanyahu, Filistinlilerden o kadar nefret ediyor ki Hitler’i bile affetmeye hazır” dedi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel Berlin’de İsrailli mevkidaşı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Merkel, “Almanların, Nasyonal Sosyalistlerin Yahudi soykırımından kaynaklanan sorumluluğun bilincinde olduğunu” söyledi. Merkel, “bu sorunla ilgili tarih algımızı değiştirecek bir neden görmüyorum” dedi.’
Öte yandanSputnik’te yer alan ayrıntılara göre Netanyahu’nun ‘tarihi yeniden yazma çabası’ olarak yorumlanan bu ifadelerinin ‘olumlu’ bir sonucu da oldu. Sözleriyle sosyal medyada bir kez daha fenomen haline gelen Netanyahu’nun, hayattaki her türlü kötülük ve trajediyi Filistinliler’e yüklemeye çalıştığı paylaşımlar, ‘Bibi’den tarih dersleri’ etiketi adı altında Twitter’ı ele geçirdi.
Sözgelimi kullanıcılardan biri, Bermuda Üçgeni’nin Pasifik Okyanusu’ndaki gizli bir Hamas üssü üzerinde olduğunu, buradan geçen gemilerin de bu yüzden kaybolduğunu yazan bir paylaşım yaptı.
İşte o paylaşımlardan bazıları:
Bir kullanıcı dinozorların Filistin’in attığı füzeyle yok olduğunu gösteren bir fotoğraf paylaştı.
Paylaşımlarından bir diğerinde Roma İmparatoru Julius Ceaser’ın kendisini arkasından bıçaklayan en yakın arkadaşına atfedilen “Sen de mi Brütüs?” lafını “Sen de mi Müftü?” olarak değiştirdi.
Bir diğer kullanıcı, İngiliz Beatles grubunu Yoko Ono değil, Filistinlilerin dağıttığını ‘savundu.’
İlgi çeken paylaşımlardan biri de hikaye kahramanı Bambi’nin annesinin de Filistinliler tarafından öldürüldüğünü yazan tweet’ti.