1 saatlik yürüyüş deyip geçmemek gerek. Bu süre içinde bedende neler oluyor?
1 İlk 5 dakika:
İlk adımlarınızla beraber, hücrelerinizde enerji üretimini sağlayan kimyasalların salınımı başlıyor. Kan akışınız artıyor ve yavaş yavaş kaslarınız ısınmaya başlıyor. Nabzınız dakikada 70 ile 100 arasında dalgalanıyor. Eklemlerin arasındaki sıvılar artış gösteriyor ve bu sayede hareket etmeniz kolaylaşıyor. Hareket ettikçe, bedeniniz dakikada 5 kalori yakıyor. Dinlenme zamanınızda ise bu oran dakikada 1 kalori olarak ölçülüyor. Yürüyüşe devam ettikçe, bedeninizin enerji ihtiyacı artıyor ve bu enerji karbonhidrat ya da yağ depolarından sağlanmaya başlanıyor.
6.- 10. dakikalar arası:
Nabız gittikçe yükseliyor; dakikada 100- 140 aralığına yükseliyor. Kalori yakımı, hızınıza da bağlı olarak dakikada 6’ya yükseliyor. Kan basıncınızdaki hafif artış, kan damarlarınızın genişlemesine ve bu sayede kaslara daha fazla kan ve oksijen gönderilmesine bağlantılı bir şekilde oluşuyor.
11.- 20. dakikalar arası:
Vücut ısısı artmaya devam ediyor. Cilt yüzeyinize yakın olan kan damarları genişliyor ve ısı yaymaya başlıyor. Yürüyüşünüz daha tempolu hale geldikçe, dakikada 7 kalori yakmaya başlıyorsunuz. Nefes alışverişiniz güçleşiyor. Kaslarınıza yeterli yakıtın sağlanabilmesi için glukagon ve epinefrin hormonlarının seviyeleri yükseliyor.
21. – 45. dakikalar arası:
Daha canlı hissettikçe, bedeniniz rahatlamaya başlıyor. Bunun nedenleri arasında, beyinde mutluluk hormonu olan endorfinin salgılanmasının artışı gösteriliyor. Daha fazla yağ yakıldıkça, yağ depolamaya yarayan insülin seviyesi de düşüyor (hem kilo vermek isteyenler hem de diyabet hastaları için iyi haber).
46. – 60. dakikalar arası:
Karbonhidrat stokları azaldıkça, kaslarınız daha fazla yorulmaya başlıyor. Soğumanın ardından, nabzınız düşüyor ve nefes alışverişiniz yavaşlıyor. Daha az kalori yakmaya başlıyorsunuz; ancak bu rakam yürüyüşe başlamadan öncekinden daha yüksek oluyor. Kalori yakım süreciniz, yürüyüşü takiben 1 saat içinde daha yüksek seviyede devam ediyor.