TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, MHP’li milletvekillerinin, Çözüm Süreci konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve bazı eski bakanlarla ilgili Soruşturma Önergesi’ni iade etti.
Edinilen bilgiye göre Yılmaz, Soruşturma Önergesi’nin ilk imza sahibi olan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’a gönderdiği yazıda, iadeye gerekçe olarak Anayasa’nın, Cumhurbaşkanı’nın “sorumluluk ve sorumsuzluk hali”ni düzenleyen 105. maddesini gösterdi. Yazıda, maddenin üçüncü fıkrasındaki, “Cumhurbaşkanı, vatana ihanetten dolayı TBMM üye tam sayısının üçte birinin teklifi üzerine, üye tam sayısının en az dörtte üçünün vereceği kararla suçlandırılır” hükmü uyarınca, Soruşturma Önergesi’nin işleme konulamayacağı ifade edildi.
MHP’li Vural ve milletvekillerinin imzasıyla 18 Eylül’de TBMM Başkanlığı’na sunulan Soruşturma Önergesi’nde, “Çözüm Süreci adı altında PKK terör örgütünün silahla dayattığı siyasi amaçlarına ulaşmasına yönelik taleplerini kabul etmek suretiyle amaçlarına ulaşma yolunda silah kullanmasını cesaretlendirmek, meşrulaştırmak, süreç içerisinde silahlarıyla birlikte alan hakimiyeti kurmasına, silah stoklamasına, vergi toplamak, asayiş birimleri kurmak, mahkemeler oluşturmak suretiyle devlet yapılanması kurmasına göz yummak, terörle mücadele eden güvenlik görevlilerinin terör örgütü mensuplarına yönelik operasyon taleplerine izin vermemek suretiyle; Anayasa ve kanunların kendilerine verdiği görevi yerine getirmeyerek, hukuk devletini, milli güvenliği sağlama görevini ihmal ve görevini kötüye kullanan dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, eski Başbakan yardımcıları Beşir Atalay ve Bülent Arınç, eski adalet bakanları bekir bozdağ ve Sadullah Ergin ile eski İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkında Meclis soruşturması açılması” talep edilmişti.
TBMM İçtüzüğü uyarınca, TBMM Başkanlığına verilen Meclis Soruşturması Önergesi gelen kağıtlar listesine alınıp Genel Kurul’da okunuyor. Meclis Soruşturması açılıp açılmaması hakkında yapılacak görüşmelerin günü, önergenin verilişinden itibaren bir ay içinde görüşülüp karara bağlanacak şekilde, bir özel Gündem halinde Danışma Kurulu’nun teklifi üzerine Genel Kurulca tespit ediliyor. 7 Haziran seçimleri sonrasında hükümet kurulamayıp seçimlerin yenilenmesi kararı nedeniyle Meclis tatile girmiş, önerge ile ilgili süreç işletilmemişti.
Yasama dönemi başında, önceki dönemde verilmiş soru, meclis araştırması, genel görüşme ve gensoru önergeleri hükümsüz kalırken, soruşturma önergeleri ise tek istisna olarak kadük olmuyor.