Son bir yılda yaşanan kur artışı ve yüksek enflasyon vatandaşın sofrasını vurdu. Memur ve memur emeklilerinin 52 temel gıda maddesinde satın alma güçleri düştü. Maaş zamları gıda enflasyonunun altında ezildi.
Tüketici Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, son bir yılda memur ve memur emeklilerinin 52 temel gıda maddesinde satın alma güçlerinin düştüğünü belirtti.
Çakar, yaptığı açıklamada, son bir yıllık sürede, gıdada fiyat artışının resmi enflasyon oranının çok üzerinde gerçekleştiğini ifade etti. Emeklilerin satın alma gücünün düştüğüne işaret eden Çakar, şunları kaydetti:
Herkes yoksullaştı
“Son bir yıldaki gıda enflasyonu, çalışanları ve emeklileri ezdi. Tüm memur ve memur emeklileri ile emekli öğretmenlerin 52 temel gıda maddesinde, emekli işçilerin 46 temel gıda maddesinde, çalışan asgari ücretli işçilerin ise 37 temel gıda maddesinde satın alma güçleri düşmüş ve yoksullaşmışlardır. TÜİK’in 2014 Eylül ile 2015 yılı Eylül ayı gıda fiyat istatistiklerine göre, mercimekte yüzde 35,49, dana etinde yüzde 24,78, yumurtada yüzde 15,10, zeytinyağında yüzde 99,35, çayda yüzde 20,67, dolmalık biberde yüzde 37,97, taze fasulyede yüzde 27,27, patlıcanda yüzde 44,94, fındık içinde yüzde 38,23 artış olmuştur.”
Çakar, gıda enflasyonundaki son bir yıllık ortalama artış oranının yüzde 14,46 olmasına rağmen, çalışanların ve emeklilerin maaşlarındaki artışın bu oranın altında kaldığına dikkat çekti. Aynı dönemde; emekli memurun maaş artış oranı yüzde 7.9, emekli öğretmenin yüzde 8, emekli işçinin yüzde 10.03, çalışan asgari ücretli işçinin ise yüzde 12.29 oldu.