Yüksekliği 60 metrenin altındaki rüzgâr türbinleri için belediyeden imar izni istenmeyecek. Yatırımcının ‘ileride imara aykırılık oluşursa türbini sökeceğim’ taahhüdü yeterli olacak.
Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ), rüzgâra dayalı lisanssız elektrik tesislerinin hızlandırılması için harekete geçti. Lisanssız rüzgâr enerjisi santrallerinin (RES) şebekeye bağlanması için belediye imar izni gerekmeyecek. Dünya Gazetesinde, TEDAŞ Genel Müdürü Mükremin Çepni, konuya ilişkin soruları cevapladı.
►Lisanssız GES’ler hızlandı ama RES’lerden ses yok, neden?
Şimdi genel olarak rüzgâra dayalı elektrik üretiminin önündeki en büyük engellerden biri, Teknik Etkileşim Alanı (TEA) Raporu alınması zorunluluğu. Bu rapor, türbinin çalışmasının uydu haberleşmesi ve radar sistemlerini olumsuz etkileyip etkilemediğini ortaya koyuyor. Şayet engelliyorsa, bu durumda o projeye izin ya da lisans verilmiyor.
►Lisanssızlarda da durum aynı mı?
Evet. Ancak lisanslı lisanssız tüm projeleri kapsayacak şekilde TEA uygulamasının bir istisnası var. Kurulan ya da kurulacak türbinin toplam yüksekliği, kanatların dönüşü sırasında, kanadın ucu en tepedeyken 60 metreyi geçmiyorsa, teknik etkileşim alanı raporu istenmiyor. Sadece yatırımcıdan bir taahhüt alınıyor ve izin veriliyor. Yatırımcı diyor ki “Her ne kadar TEA olumlu raporu almadıysak da, herhangi bir kurum ya da kuruluşun haberleşmesine mani durum teşkil ettiği takdirde türbini durdurmayı hatta sökmeyi taahhüt ediyorum” diyor. Bu taahhütle 60 metrenin altındaki kanat uç yüksekliğine sahip projelere TEA Raporu gerekmeden onay veriyoruz.
►Ama TEA Raporu dışında da sıkıntılar olduğunu duyuyoruz…
Evet, rüzgâr santralleri için bir sıkıntı kaynağı da imar mevzuatı. TEA Raporu istenmese bile belediyelerimiz, diğer mevzuatta çok yeri de olmadığından, bu tip tesisleri nasıl ruhsatlandıracaklarını, nasıl imar uygulaması yapacaklarını kestiremiyor. Bu yüzden RES’ler için öteden beri bir imar sorunu yaşanageliyor.