AKTÜEL: Reis Gıda’dan Aşure tarifi

Reis Gıda bakliyat sağlıklı ve leziz aşurenin tarifini aktardı. İşte o detaylar:
Aşure içerisinde kullanılan bakliyat çeşitleri olan aşurelik buğday, nohut ve fasulye; karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral yönünden zengindir, sağlıklı beslenme için gerekli temel gıda maddeleridir” diye konuştu.

Lezzetli bir aşure için ürünün doğru seçilmesinde dikkat edilmesi gerekenler;

Aşure yapımında kullanılan malzemelerin kalitesi, aynı zamanda aşurede istenen renk lezzet ve kıvamı da oluşturmaktadır. Aşure yapımına uygun olmayan tohum ve farklı cinste bileşenlerle üretilmiş olan buğday, aşurenin koyu renkte olmasına ve içinde pişmemiş tane olarak sert kalmasına neden olabilmektedir.
Aşurelik Buğday:
Aşure yapımında kullanılacak buğdayın, beyaz renkli ve özel bir tohum olan aşurelik buğdaydan işlenerek satışa sunulan çeşidi tercih edilmelidir.
Kuru Fasulye:
Kuru fasulyenin birçok çeşidi bulunmaktadır. Niğde, Karaman ve Derinkuyu’da gibi bölgelerde yetiştirilen yeni mahsul dermason fasulye, aşure yapımında tercih edilmelidir. Dermason fasulye, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetli olmasından dolayı aşurede kullanılmaktadır.
Nohut:
Isparta, Nevşehir ve Eskişehir’de gibi bölgelerde yetiştirilen sarı, orta boyda ve yeni mahsul olan koçbaşı nohut çeşidi tercih edilmelidir.

Ek bilgi:
Fasulye, nohut ve tüm bakliyat çeşitlerinde, yerli tohumdan üretilen ve yeni mahsul ürünler daha çabuk pişer, kabuk atmaz, artımlı ve daha lezzetlidir.

4

reis_gida_urunler

IMG_2753