Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıklarında Alerji-İmmunoloji ve Çocuk Göğüs Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ayşen Bingöl, okulların açılmasıyla çocuklarda bazı sağlık sorunlarının ortaya çıktığını belirterek, “Enfeksiyon, sonuçta toplum kaynaklı olduğu için her çocuğun karşılaşacağı ve geçireceği bir hastalıktır. O yüzden okul bağışıklık sistemimizi de eğitir” dedi.
Bingöl, yeni eğitim-öğretim dönemiyle okulların açılacağını ve bu sürecin bir adaptasyon gerektirdiğini
belirterek, yaz tatilinde kuralların esnediğini, çocukların beslenme ve uyku düzeninin değiştiğini söyledi.
Buna karşılık da okulun düzen ve disiplini beraberinde getirdiğini anlatan Bingöl, okulların açılış dönemiyle salgın hastalıkların artığı dönemin sonbahara denk geldiğini vurguladı. Bingöl, bu nedenle çocukların uyku, beslenme ve hijyen açısından yeni döneme iyi eğitilerek girmesinin çocuğun daha güçlü olmasını sağlayacağını dile getirdi.
“Okul, bağışıklık sistemimizi eğitir”
Okulların açılmasıyla ortaya çıkan enfeksiyon hastalıklarının toplum kaynaklı olduğuna işaret eden Bingöl, “Enfeksiyon, sonuçta toplum kaynaklı olduğu için her çocuğun karşılaşacağı ve geçireceği bir hastalıktır. O yüzden okul bağışıklık sistemimizi eğitir. Aileleri tarafından iyi bir şekilde uyku, beslenme düzeni, hijyenik tedbirleri açısından iyi eğitilmiş bir şekilde okula gönderilen çocukların bu dönemi başarıyla atlatacaklarına hiçbir kuşku yoktur.” Prof. Dr. Bingöl, bu nedenle ailenin rahat olması ve çocuğunu iyi hazırlaması gerektiğine işaret ederek, bazı çocukların virüs ve salgın hastalıklar veya solunum yolu hastalıklarına karşı risk grupları içerisinde yer aldığını söyledi.
Ailelerin bu durumu çocuk doktorlarına sormaları gerektiğini anlatan Bingöl, risk grubunda olan çocukların grip ve zatürre aşılarını mutlaka yaptırmaları gerektiğini vurguladı. Bingöl, okulların da birtakım özellikler taşıması gerektiğini ifade ederek, “Özellikle okulların temiz sınıflardan oluşması, güneş görmesi, sınıfların havalandırmasının iyi yapılması, okul içerisindeki inşaat veya dekorasyon malzemelerinin sağlığa uygun malzemelerden olmasına dikkat etmek gerekir” değerlendirmesinde bulundu.
“Çocuklara hemen antibiyotik verilmemeli”
Okulların açılması ve sonbahar mevsiminin etkisiyle çocukların enfeksiyon geçirmeleri durumunda ailenin yapması gereken en önemli işlemin, çocuğun ateşini düşürmek olduğunu belirten Bingöl, şunları kaydetti:
“Hastalığa ait başka belirtiler varsa, mesela öksürük, halsizlik burun akıntısı gibi, bunların kendiliğinden geçmesini beklemeleri eğer durumu kötüye gidiyorsa mutlaka çocuk doktoruna gitmeleri gerekir. Çocuk için hemen antibiyotik kullanılmamasına özen göstermek gerekir. Çocuğun biraz hastalığın üstesinden
gelmesini beklemeli eğer gelemiyorsa çocuk doktoruyla iletişime geçilmelidir.”