Ekonominin gidişatı kırtasiye malzemelerinden okul eğitimine kadar birçok şeyin fiyatını da yükseltti. Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası’nın yaptığı araştırmaya göre 2015-2016 eğitim öğretim yılında ilkokula başlayacak öğrencinin ailesine maliyeti 1.153 TL’yi bulurken, bu rakam lisede 1.426 TL oldu.
Kurban Bayramı sebebiyle açılışı ertelenen okullarda öğrenciler 28 Eylül Pazartesi günü dersbaşı yapacak. Okulların açılmasına sayılı günler kala yaklaşık 20 milyon öğrencinin velisini de alışveriş telaşı sardı. Doların tarihindeki en yüksek seviyeyi görmesi, öğrenci ailelerinin giderlerini geçen yıla göre yüzde 34,61 oranında artırdı. Yapılan bir araştırmaya göre 2015-2016 eğitim öğretim yılında ilkokula başlayacak öğrencinin ailesine maliyeti 1.153 TL’yi bulurken, bu rakam lisede 1.426 TL oldu.
Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası’nın yaptığı araştırmada okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselere başlayacak öğrencilerin okula başlangıç maliyetleri sıralandı. Rapora göre; 2015-2016 eğitim öğretim yılında okul öncesi eğitime başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri 707 lira 71 kuruş, ilkokul 1. sınıfa başlayan bir öğrencinin başlangıç gideri 1.153 lira 83 kuruş, 5. sınıfa başlayan öğrencinin başlangıç gideri 1.300 lira, liseye başlayan öğrencinin ise ailesine maliyeti bin 426 lira olarak belirlendi.
Geçen yıl ilkokula gidecek öğrencilerin kıyafet ve kırtasiye masrafları 362 liradan başlayıp 800 TL’ye kadar çıkıyordu. Anaokulu öğrencisinin gideri 186 ile 721 TL arasında değişirken, ortaokula başlayan öğrencinin giyim masrafı 298 lira, kırtasiye masrafı ise 126 lirayı buluyordu. Kıyafet fiyatları okuldan okula değişirken pantolon fiyatı 25 TL, gömlek ise 15 TL’den başlıyordu.
İki çocuğu ortaokula giden veli Ramazan Solak, eğitim masraflarının çok fazla olduğunu belirterek, “Çocuk okutmak ateş pahasına dönüştü. Forma zorunluğunun kalkması ve kitap desteği yeterli bir çözüm değil. Kırtasiye de oldukça pahalı. Ürünlerin ithal olması, doların yükselmesi bu anlamda bütçeyi zorluyor. Gelirimiz azalırken, giderimiz artıyor. İthalat azalıp, yerli üretim arttığı takdirde fiyatların azalacağı kanaatindeyim.” ifadelerini kullandı.
Çocuğu ikinci sınıfa giden veli Gülşah Ekinci ise, “Yeniden okullar açılıyor diye heyecanlanırken, ürünlere yapılan zamları görünce üzüntü yaşadık. Zamlara alıştık ama daha makul oranlarda olabilirdi. Eğitim artık pahalı bir hal aldı.” diye konuştu.
Tercih edilecek ürün üzerinde TSE ve CE işaretlerinden en az birinin veya Avrupa Birliği tarafından güvenlik göstergesi olarak kabul edilmiş EN 71-1, EN 71-2, EN 71-3 ve EN 71-9 normlarına uygun olmasına dikkat edilmeli. Çocukların kullanacağı mataralar, şişeler ve beslenme çantalarının plastik olmamasının yanı sıra kokulu ve boyalı ürünlerden kaçınılmalı. Solvent bazlı kalemler tercih edilmeyeceği gibi satın almada su bazlı, alkol bazlı kalemler tercih edilmeli. Ayrıca yapıştırıcı alımında da içeriğinde uçucu madde olan yapıştırıcılar kesinlikle satın alınmamalı.